Suda Giden Bisiklet

Suda Giden Bisiklet
Suda Giden Bisiklet

Sizlere bu yazıda, Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Programı öğrencilerinin dönem ödevi olarak yaptıkları, Suda Giden Bisiklet projesini tanıtacağım.(1) Evet yanlış duymadınız, Türk öğrenciler tarafından geliştirilen bu bisiklet, hem karada hem de suda gidebiliyor. Şaka değil, yüzen bir bisikletten söz ediyorum sizlere. Teknolojik olarak dışarıya bağımlı olduğumuz, yeterli sayıda buluş yapamadığımız gibi sözleri sık kullananlar, yeni bir söz söylemeden önce, bu bisiklete iyice baksınlar.

Suda Giden Bisiklet Ne İşe Yarayacak?”

“İyi güzel de, bu bisiklet bizim ne işimize yarayacak?” diyenler olabilir. Eğer Konya’da yaşıyorsanız haklısınız, ancak yaşadığı yerden ırmak, dere, deniz geçenler için gerçekten çok yararlı bir buluş. Örneğin, İstanbul’da yaşayan bisiklet tutkunları, artık bu yeni icatla Üsküdar’a kadar bisikletle gelip, Üsküdar’dan denize açılarak Beşiktaş’tan yollarına devam edebilecekler.

Suda Giden Bisiklet Nasıl Yapılır?”

Şimdi, kendi evinizde veya atelyenizde bile yapabileceğiniz bu mucize aracın yapım sürecine geçebiliriz:

Gerekli Malzemeler

– 1 adet bisiklet
– 6 adet damacana
– Boru
– İp
– Küreğimsi, plastik malzeme

Yapılışı

Bisikletin arka tekerindeki tellere, bir pervane hissi verecek, küreğimsi plastik malzemeleri tutturun. Ön ve arka tekerin kadroya bağlandığı yerlere, boruları monte edip, uçlarına arkaya dört, öne iki tane olacak biçimde damacanalarınızı bağlayın. Bisikletiniz hazır, artık yola çıkabilirsiniz.

Suda Giden Bisikletin Artıları

  • Büyük Su Haznesi: Bisiklet kullanırken, özellikle de yaz aylarındaysanız, yaşayacağınız en büyük sorunlardan birisi suyunuzun tükenmesidir. Uzun yolculuklarda susuzluktan kıvranır, ara yollara sapar, bir çeşme arar ama bulamazsınız. Bu konunun yaşamsal olduğunu fark etmeyenlere şöyle anlatabilirim: Dünyada suyu bittiği için ölen bisikletçiler var. Suda giden bisikletimizdeyse, yanınızda ayrıca su taşımanıza gerek yok. Bisikletinize bağlı bulunan damacanaları, nehir çıkışında doldurduğunuzda, zaten 120 litreye varan su kapasitesine sahip olacaksınız ki bu da size neredeyse üç ay boyunca yetecek sıvıyı sağlayacaktır.
  • Güvenlik: Karada seyrederken, bisikletinizi sıkıştıran araçlardan mı şikayetçisiniz, işte size çözüm. Aracınızın iki yanından çıkan boru ve damacanalarla artık tek başınıza bir şeridi kaplayacak genişliktesiniz. Zaten aklı başında hiçbir sürücü, boruya bağlanmış damacanalarla, ana yolda seyreden bir bisikletliye dalaşmayı göze alamaz.
  • Hava Yastıkları: Suda yüzmesi için bisiklete tutturulan damacanalar, karada seyrederken de birer hava yastığı vazifesi görecektir. Allah korusun, kaza anında, arabanın tamponuyla sizin aranızda kalan damacanalar, bir hava yastığı gibi sizi koruyarak canınızı kurtaracaktır.

Suda Giden Bisikletin Eksileri

  • Rüzgar Freni: Bisikletinize bağladığınız damacanalar, tersten rüzgar alırken, fren yapıyormuşcasına sizi tutar. Rüzgar arkadan geldiğindeyse, bisikletiniz bir yelkenli gibi süzülerek uçmaya başlar.
  • Park Sorunu: Eskiden yirmi santimlik bir araya sığan bisikletiniz yeni haliyle OGS gişelerine bile sığmadığından, park etmek için geniş bir alana ihtiyaç duyacaktır. Ancak bu da dünyanın sonu değil, ücretsiz bisiklet parkları yerine, kamyon ve tır park alanlarını kullanarak bu sorunu kolayca aşabilirsiniz.
  • Ağırlık: Eskiden en fazla 15 kg. olan bisikletiniz seçtiğiniz damacanaya göre artık 25-30 kg. arasında. Bu durum tırmanışlarda sizi bir miktar zorlayacak olsa da yokuş çıkarken damacanayı icat eden kişiye ve yakınlarına söverek, motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Bu buluşun, bir son gibi düşünülmesini istemem doğrusu. Çünkü gelişme her saat, her dakika devam ediyor ve biz elimizde damacanalarımızla her gün yeni bir kapıyı çalıyoruz. Yarın bu gençler, damacanayı tekerlek gibi kullanarak yürüyen bir damacana yapabilir mi?

Neden olmasın?

İhtiyacımız olan biraz hayal gücü, bir de damacana.

Kaynakça:
1- Üniversite Öğrencileri, Modifiyeli Deniz Bisikleti Yaptı (17.06.2015), Haberler.com, http://www.haberler.com/bu-da-modifiyeli-nehir-bisikleti-7424117-haberi/, Erişim Tarihi: 02.09.2015

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.