Kapitalizm Karşıtı Ali Koç Sendikaya Üye Olduğu İçin İşten Atılan Divan İşçileri Eyleminde Yolu Kesip Lastik Yaktı

Ali Koç kapitalizm

Koç Holding’e bağlı Divan Grubu fabrikalarında çalışan işçiler 2015 yılı başında DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılmışlardı. Tazminatsız olarak işten atılan işçiler Divan Pastanesi’nin Çekmeköy’deki fabrikasının önünde direnişe geçmişlerdi.

Ali Koç: Kapitalizm İşçilerimizi Sömürüp Sonra da Posasını Çöpe Atıyor

Çekmeköy Taşdelen’de toplanan emekçilerin arasına karışan Ali Koç, işverenin yaptığının kabul edilemez olduğunu söyledikten sonra “Kapitalist sistem, emekçileri sömüren bir asalağa dönüştü. Bu kardeşlerimizi kış gününde, uydurma gerekçelerle sokağa atanları kınıyorum. İstediği sendikaya üye olmak bir işçinin anayasal hakkıdır. Bu hakkını kullanan, hem de bugüne kadar başarı ödülü almış on yıllık, on beş yıllık işçileri disiplinsizlik gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkartmak vicdansızlıktır. Bakın burada tek maaşla ailesini geçindiren arkadaşlar var, şimdi bunlar ne yeyip ne içecek? Bu arkadaşlar, bir aylık maaşlarıyla Divan Oteli’nde iki gece kalamaz, bir günlük ücretleriyle Divan’ın pastanelerinden bir tane pasta alamazlar, böylesine alçak bir sistem, böyle kahpe bir adalet olabilir mi? Kapitalizm işçilerimizi sömürdükten sonra, posasını çöpe atıyor, oysa Divan Grubunun çöplerinde bile bu emekçilerimizin teri vardır” dedi.

Ali Koç Kapitalizme Karşı

Tek Başına Lastik Yakıp Yolu Kesti

Konuşması sık sık “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız” sloganlarıyla kesilen Ali Koç daha sonra direnişçilerle bir araya gelerek, bu şekilde sonuç almalarının zor olduğunu, eylemi mutlaka sokağa kaydırarak kitlesel bir gösteriye dönüştürmelerinin gerekli olduğunu anlattı. İşçilerin ‘Başımıza iş almayalım’ demesine sinirlenen Ali Koç, eylem yerini terk ettikten beş dakika sonra arka sokağa park ettiği makam arabasının stepnesi olduğu tahmin edilen bir lastikle geri döndü. Lastiği yakıp caddeye atan Koç, trafiği tümüyle kapattıktan sonra “Sendikaya Üye Olduk, İşten Atıldık” pankartını tutarak tek başına slogan atmaya başladı.

Ali Koç Ortadan Kayboldu, İşçiler Gözaltına Aldı

Trafiğin kesilmesiyle bir anda kalabalıklaşan Divan fabrikasının önüne çok sayıda polis aracı geldi. Ali Koç’u gören bazı vatandaşların da eyleme katıldığı görülürken işten atılan işçilerin “İşçiler Kardeş Patron Kalleş” sloganı atması Ali Koç’u rahatsız etti. İşçilerle bir süre halay çektikten sonra ‘Kalleş Patron’ yerine ‘Her Yer Taksim, Her Yer Direniş’ diye slogan atılmasını isteyen Koç’un isteği, eylemle ilgisiz olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Bu arada bazı işçilerin, işverenle görüşme isteğinde bulunması üzerine, Ali Koç makam şoförünü arayarak, arabasının eylem yapılan sokağın arkasında kalan parka getirilmesini istedi. İşçilere “bir sigara alıp geliyorum” dedikten sonra ortadan kaybolan Koç’un ardından polis eylemci gruba saldırdı. Yaka paça gözaltına alınan işçiler, “Yolu biz değil, patron kesti” deseler de polisi ikna edemediler.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.