Fitch Türkiye’nin ‘Delidir Ne Yapsa Yeridir’ Olan Notunu ‘Bildiğin Geri Zekâlı’ Olarak Değiştirdi

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, yaşanan gelişmelerin ardından, Türkiye’nin ‘Delidir Ne Yapsa Yeridir’ olan kredi notunu ‘Bildiğin Geri Zekâlı’ olarak değiştirdi.

YYY? Olan Not ZZZ- Olarak Değişti

Fitch’in sonuç raporunda Türkiye’nin daha önce YYY? olarak teyit edilen kredi notu ve ‘Delidir Ne Yapsa Yeridir’ görünümünün son gelişmelerden sonra değiştiği belirtildi. Ortadoğu’da yaşanan karmaşa içerisinde Türkiye’nin birbirinden kopuk, nedensiz, tutarsız ve anlamsız hareketler gösterdiğinin belirtildiği raporda, söylenen sözlerin yapılanlarla, yapılanların da mantıkla ilgisinin kurulamadığı vurgulandı. Fitch’in Türkiye için belirlediği ZZZ- kredi notu ise ‘Bİldiğin Geri Zekâlı’ olarak tanımlandı.

Sürdürülebilir Geri Zekâlı Notunu Kıl Payı Kaçırdık

Fitch uzmanları ülkeler için ZZZ+ notunun ‘Sürdürülebilir Geri Zekâlılık’ olarak tanımlandığını ancak Türkiye’deki durumun sürdürülebilir olmadığının belirlendiğini belirttiler. Üst düzey bir yetkili ‘Eğer Fitch Türkiye’nin notunu ZZZ+ olarak belirleseydi, dış yardımlar ve başka liderlerin desteğiyle yaşamını sürdürebilir bir ülke olarak tanımlayacaktık ancak son görünüm ne yazık ki sürdürülemeyecek bir geri zekâlılığa karşılık geliyor’ dedi.

Star Gazetesinden bir muhabirin Atatürk’ün ‘Türk milleti zekidir’ sözünü hatırlatarak “Acaba bu tespit sadece yöneticiler için mi?” şeklindeki sorusunu da yanıtlayan yetkili “Maalesef böyle bir ayrım yapmak doğru değil, burada yöneticisinden, vatandaşına kadar tüm kişi ve kurumlarıyla alınan bir neticeden söz ediyoruz. ‘Türk milleti zekidir’ sözünü ilk kez sizden duyuyorum. Elbette bu söz hangi koşullarda söylenmiştir buna da bakmak lazım, bazen babalar geri zekâlı çocuklarını onore etmek için böyle şeyler söyleyebiliyorlar, belki böyle bir durum olabilir ancak Fitch olarak bizim böyle bir sorumluluğumuz yok” dedi.

Haber Ekonomi Kulislerinde Olumlu Karşılandı

Piyasalarda bomba etkisi yapan haber üzerine Ekonomi Bakanlığı bürokratları toplantıya girdi. Ekonomi Bakanı, haberin piyasalardaki ilk etkisinin olumlu olduğunu vurguladıktan sonra “Son derece başarılı bir yıl geçirdik, elbette bunun da bir karşılığı olacaktı” dedi. Kaparoz muhabirinin “‘Bildiğin Geri Zekâlı’ notunu almak isteyen diğer ülkelere ne önerirsiniz?” şeklindeki sorusuna “Bu soru karşısında susma hakkımı kullanıyorum” dedikten sonra “Çocuklar bir deyiş vardı söz sükutsa gümüş neydi?” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.