Moody’s Not İndirimine Sert Yanıt: Yerli Derecelendirme Şirketi Kantar Kuruluyor

Standard & Poor’s şirketinden sonra Moody’s’in de Türkiye’nin notunu düşürmesi üzerine bir araya gelen ekonomi uzmanlarının yaptıkları üç günlük değerlendirme toplantısından yerli bir derecelendirme şirketinin kurulması yönünde karar çıktı.

Geçtiğimiz cuma günü Moody’s tarafından gelen not indirimi üzerine ekonomi uzmanları Başbakanlıkta acilen toplantıya çağrılmıştı. Yaklaşık üç gün süren hararetli toplantıların ardından, bugün yapılan kapanış oturumunda, alınacak ilk önlem olarak yerli bir derecelendirme kuruluşunun faaliyete geçirileceği bildirildi. Adının Kantar olacağı öğrenilen yerli derecelendirme kuruluşuyla ile ilgili karar, katılımcıların alkışlarıyla birlikte tüm dünyaya duyuruldu.

Ekonomi Bakanı: “Artık Türkiye’nin Notunu Türkiye Verecek”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı “Bugün aldığımız tarih bir kararla artık ‘Şöyle yaparsak falanca derecelendirme kuruluşu ne der?’ dönemini bitirmiş oluyoruz. Kendi derecelendirme kuruluşumuz Kantar, Moody’s gibi kuruluşlardan farklı olarak daha objektif, daha rasyonel, milli değerlere ve İslam ahlakına daha uygun bir çerçevede hizmet verecek. Bundan sonra atalarımızın yaptığı gibi kendi göbeğimizi kendimiz kesecek, kendi notumuzu kendimiz vereceğiz. Artık derecelendirme kuruluşları Türkiye ekonomisi dışında başka işlerle uğraşmak zorunda kalacak” dedi.

“Bağımsız Bir Kuruluş Olarak Hizmet Verecek Kantar’da Türkiye’nin Açılış Notu AAA+ Olacak”

Açıklamalarını sürdüren Ekonomi Bakanı bağımsız uzmanlar tarafından yapılan ilk incelemede Türkiye’nin notunun “Hepsi Pekiyi” olarak kabul edilen AAA+ olarak belirlendiğini belirterek “Kantar’ın çalışma sisteminde her altı ayda bir gözden geçirilecek veriler ile ülke notunun yeniden değerlendirileceğini söyledi. Sistemin bir diğer özelliği de dış müdahalelere açık olması. Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan eğer bir ülkenin notunu beğenmezse değiştirerek, kendi kişisel bilgisayarından uygun gördüğü bir notu sisteme girebilecek. Cumhurbaşkanlığı bilgisayarı tarafından girilen puanlar ekonomistler tarafından değiştirilemeyecek, soruşturulamayacak ve eleştirilemeyecek.

Sudan, Somali ve Katar Gibi Finans Merkezleri de Kantar’ı Kullanacak

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Sudan, Somali ve Katar gibi ülkesel anlamda dünyanın en büyük finans merkezlerinin de Kantar’ı kullanacağı belirtildi. Kantar’ın puanlama sistemi aşağıdaki gibi olacak:

AAA+ Hepsi Pekiyi
AAA- Türkiye Kadar İyi Değil
BBB+ TOKİ Bina Yapabilir
BBB- Dost musun Düşman mı?
CCC+ FETÖ’cü
CCC- Ermenistan

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.