‘Şarj’ Sözcüğünün ‘Şarz’ Olarak Değiştirilmesiyle İlgili KHK Kabul Edildi

“Şarj mı, şarz mı?” sorununu bitirmek üzere başlayan çalışmalar sonuçlandı: 01/09/2019 tarihi ve 2019/9134 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan ve bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ‘şarj’ sözcüğünün kullanımı yasaklanırken, sözcüğün doğrusu ‘şarz’ olarak değiştirildi.

Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Enerji Bakanının Maliye Bakanına telefonunu uzatarak “şunu şarza takar mısın?” diye sorması üzerine Maliye Bakanı, Enerji Bakanını ‘şarz’ değil doğrusu ‘şarj’ biçiminde uyardı. Hükümet Sözcüsünün anlattığına göre Enerji Bakanı da “Olur mu canım, bunlar bizim konumuz, sözcüğün doğrusu şarj değil şarz” biçiminde yanıtladı. Tartışmanın uzaması üzerine AK Saray’dan kayınpederini arayan Enerji Bakanı görüşmesinin sonunda “Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘şarz’ şeklinde biliyormuş deyince Maliye Bakanı sessizliğe büründü. Maliye Bakanının bozulduğunu gören Enerji Bakanı, “İsterseniz konuyu Bakanlar Kurulunun onayına sunarak, bir karara bağlayalım” dedi.

Bakanların Çoğu ‘Şarz’ Yönünde Oy Verince, ‘Şarj’ Sözcüğü İptal Edilerek Durum TDK’ya Bildirildi

Hükümet Sözcüsünün verdiği bilgiye göre iki turlu, gizli oy, açık sayım yöntemiyle yapılan “Şarj mı, şarz mı?” oylamasında ‘şarz’ için 12, ‘şarj’ içinse 4 oy çıktı. Bu arada bir bakanın “Sözlük ya da yazım kılavuzuna bakalım” şeklindeki önerisi, Başbakanın ‘Biz kararnameyi çıkaralım onlar bize baksın’ şeklindeki görüşü karşısında oybirliğiyle reddedildi. Kararnamenin hazırlanmasının ardından durumdan haberdar edilen TDK yetkililerinin de kararı sevinçle karşıladıklarını söyleyen Hükümet Sözcüsü “Zaten kendileri de bu iki sözcüğü karıştırıyorlarmış, Dil Kurumunun yarısından fazlası ‘şarz’ diyormuş. TDK Başkanı bizzat kendisi arayarak teşekkür etti. Yıllardır ‘şarj’ diye yırtınıp duruyoruz, kimseye de belletememiştik, oğlumla kızım bile ‘şarz’ diyorlardı, böylesi daha iyi oldu. ‘Dağ bize gelmezse, biz dağa gideriz’” dedi. TDK Başkanının bu açıklamasından sonra yüreğimize su serpildi” dedi.

Milat 2 Eylül, Bugünden Sonra ‘Şarz’ Yerine ‘Şarj’ Diyenler İçin Yasal İşlem Yapılacak

Hükümet sözcüsü bugüne kadar “Şarj mı, şarz mı?” diye kafa yorup farklı nedenlerle de olsa ‘şarj sözcüğünü kullanmış olanlara hoşgörü gösterdiklerini ancak bu tarihten sonra ısrarla ‘şarj’ diyenlerin gözünün yaşına bakmayacaklarını bildirdi. Maliye Bakanının da konu açıklığa kavuştuğu için memnuniyetlerini bildirdiğini söyleyen sözcü “Vallahi bu KHK’lar çok süper oldu, şimdi bir kanun çıkaralım desek Meclis’te CHP’siyle HDP’siyle üç ay uğraşır sonunda da hiçbir şeyi değiştiremezdik” diyerek basın toplantısını sonlandırdı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

9 Comments

  1. “TDK’ya” değil, TDK’ye olacak onun doğrusu

  2. Sarj yada sarz
    Efendim şarj a sarz diyormus amanin bak hele daha şarj demesini bilmiyor ayıp ayıp cahillige bak bu kadarda olmaz
    Asıl soru sarj turkcemi?
    Yada sarz
    Şarj aleti (takviye aleti) desek Türkçeye daha yakın değilmi?

    • Türkçe’ye Fransızca’dan geçen bir sözcük, takviye ise Arapça’dan. Türkçe’ye olan uzaklık yakınlık ilişkisini neye göre kurdunuz merak ettim.

  3. Nasıl bir cahillik ki yanlıs olanı herkese uygulatmaya çalışmaları ve bunu yasallaştırmaları. Nasıl bir ego, yanlış olanı düzeltelim bilinmeyeni yayalım demeleri gerekirken TDK bize uysun diyor

  4. İşte bu yüzden biz uzaya gidemiyoruz. Telefonu şarj mı edelim, şarz mı edelim derken telefon kitlendi uzay aracını kaçırdım. Uzaya gidemedik.

Yorumlar kapatıldı.