TÜBİTAK Teknoloji Fuarına “Kendi Kendini Saran Lahana Projesi”yle Katılıyor

Kendi Kendini Saran Lahana Projesi

TÜBİTAK, ABD’nin Kaliforniya Eyaletinde yapılacak ve yüzden fazla ülkeyle, binlerce teknoloji şirketinin katılacağı Geleceğin Teknolojileri Fuarına “Kendi Kendini Saran Lahana Projesiyle” katılacağını açıkladı. TÜBİTAK yetkilileri projeyle, uzun vadede tarlada doğrudan lahana sarması hasadı yapılmasının amaçlandığını belirttiler.

“Lahanaların Genini Oktay Usta’nın Geniyle Aşıladık”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Aylin Furkan “İmam Hatip Liseli bir öğrencimizin geliştirdiği “Eliptik Düğün Zurnası” projesinden etkilenerek acaba biz de lahana konusunda benzer bir atılım yapamaz mıyız diye düşündük. Bu noktada yaptığımız proje başvurusu kabul edildi ve Ankara Müftülüğünden Proje Müdürü olarak atanan imam arkadaşımız bize bir proje taslağı hazırladı. Bu noktada, olgunlaşan lahanaların kendi kendini saracak biçimde genlerinin değiştirilmesi için aşçı Oktay Usta’nın genlerinden yararlanabileceğimizi düşündük. Kendisi de sağ olsun bu fikre sıcak baktı. Geçen yıl yaptığımız ikinci gen aşısı başarılı oldu ve bu denemeden elde eden lahanalar şu an kendi kendini sarabilir duruma geldiler. İlk aşılamanın maalesef hatalı olarak gerçekleştirildiğini ve tam tersi olacak biçimde lahana geninin Oktay Usta’ya aşılanmış olduğunu fark ettik. Şu an Oktay Usta her sabah tarlaya gidip, akşama kadar lahana gibi oralarda gününü geçiriyor” dedi.

“Kendi Kendini Saran Lahana Projesi” Altı Milyon Dolara Mal Oldu

Kırk iki kişilik proje grubunda on yedi imam, yirmi bir hatip, üç güvenlik görevlisi ve altı adet de emlak uzmanının yer aldığını söyleyen Furkan “Toplamlarda ufak tefek hatalar olabilir, üniversiteden bir matematikçi istedik ama maalesef ödenek çıkmadı” dedi. İçinde bilim insanı olmadan gerçekleştirilen ilk bilimsel proje olması açısından da ilgi çekmesi beklenen proje için bugüne kadar altı milyon dolar harcandığını belirten Furkan “Elbette bu sadece ilk örnek (prototip) için harcanan tutar. Eğer seri üretime geçilirse bunun birkaç katı daha maliyet çıkacaktır. Şu an ürettiğimiz lahanaların bir yaprağı bile standart bir mutfaktan daha büyük ve tat olarak da plastikle naylon poşet arasında bir lezzete sahip. Yeterli mali desteğe kavuşursak, hem boyut hem de lezzet anlamında iyileştirme olacağını düşünüyoruz” dedi.

Fuar İçin İki Yüz Kişilik Bir Ekip Kurduk

Kaliforniya’da gerçekleştirilecek fuara iki yüz kişilik bir ekiple katılacaklarını söyleyen Aylin Furkan “Ekipte ne ararsanız var, tabii bilim insanı dışında. TÜBİTAK olarak, prensip anlamında bilim insanlarıyla çalışmıyoruz. Aslında çalışmıyoruz demek de doğru değil, istesek de çalışamıyoruz. Bilim insanları artık üniversitelerin havasından mıdır, suyundan mı bilemiyorum, çok fazla kuralcı ve sabit fikirli oluyorlar, sonuçta burası bir devlet dairesi, kimsenin babasının tekkesi değil. Geçen gün bu bilimcilerden bir tanesi gelmiş ‘Emir demiri kesemez, demiri demir testeresi keser’ diyor. Yani bakış açısındaki eksikliğe bakar mısınız? Al işte şu projeyle benim yengemin kuzeni bile Amerika’ya gidip bir hafta tatil yaparken sen de artık evindeki demir testerenle nereni kesersin, onu hesap et” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.