Çavuşoğlu’dan AB’ye Sert Mesaj: “O Laflar Bizde Boy Boy Seni Sevsin Atlı Kovboy”

Avrupa Birliğinin Türkiye’ye yaptığı uyarılara karşı tavrını sertleştiren Dışişleri Bakanlığı bugün yabancı gazetecilere yönelik olarak düzenlenen basın toplantısında sertlik dozunu bir üst düzeye taşıyarak kararlılığını gösterdi. Dışişleri Bakanlığı konutunda düzenlenen basın toplantısı öncesinde misafirlere herhangi bir ikram yapılmazken, tuvalet kullanımı da ilk kez ücretli oldu. Küçük için 1 EURO, büyük için 3 EURO ödeyen basın mensuplarına toplantı salonundaki koltukların tadilatta olduğu gerekçe gösterilerek dürümcü taburesi dağıtıldı. Basın mensuplarının sorularını almadan önce gelişmeler hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz’un sözlerini anımsattıktan sonra cevap olarak “Ey Schulz! O laflar bizde boy boy, seni sevsin atlı kovboy” dedi.

Çavuşoğlu’nun mesajının yabancı gazeteciler tarafından tam olarak anlaşılamaması üzerine, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir görevli araya girerek “Sayın Bakanım mesajı anlamakta zorlanıyormuş basın mensubu arkadaşlar” dedi. Bu uyarıyı da “Zoruna gidenin borusuna gitsin, sen işine bak” şeklinde yanıtlayan Dışişleri Bakanı “Bundan sonra alttan alma, nazik olma devri bitti. 15 Temmuz bizim ayağa kalkma günümüzdür, bir nevi milattır. Artık AB yetkilileri sınırlarını aştıklarında bizden hakkettikleri şekilde yanıt alacaklar” dedi.

Yabancı bir gazetecinin “Sayın Bakan bu üslubunuz Türkiye’nin AB ilişkilerini olumsuz etkilemeyecek mi?” şeklindeki sorusuna sinirlenen Mevlüt Çavuşoğlu “Arkadaşlar bizim illa AB’ye girelim diye bir derdimiz yok. Olursa ekime kadar olmazsa … kadar” dedi. Gazetecinin anlamadım şeklindeki şaşkınlık ifade eden mimiğine karşılık olarak “Gazeteci kardeşim olmuyor, gözün başın oynuyor” diyen Bakan bu konuda başka bir soru istemediğini söyledi.

Türkiye’nin yıllardır iyi niyet çerçevesindeki yaklaşımının AB tarafından hep kapı önünde bekletilmek, dışlanmak, oyalanmak olarak yanıtlandığını anımsatan Çavuşoğlu “Bugüne kadar kimseyi incitmeyelim, işimizi güzellikle çözelim diye uğraşıp durduk ancak iki adım ileri gittiysek bir adım da geri geldik. Maalesef hiçbir konuda kayda değer bir mesafe alamadık. Bu kadar mesafe alacağımızı bilseydik hiç değilse baştan beri kendimizi bu kadar sıkmazdık” dedi. Daha sonra söz alan Alman Gazeteci ile Bakan arasında gerçekleşen diyalog ise tüm izleyenleri şaşırttı:

– Sayın Bakan bize Türkiye’nin AB’ye bugünkü bakış açısını net olarak anlatır mısınız?

– ‘Anlat’ demekle olmaz, sana bir fıkra anlatayım mı?

– Anlatın efendim.

– ‘Anlatın efendim’ demekle olmaz sana bir fıkra anlatayım mı?

– Anlatın lütfen.

– ‘Anlatın lütfen’ demekle olma sana bir fıkra anlatayım mı?

Yabancı gazetecinin yeni bir yanıt vermemesi üzerine eliyle ‘otur yerine’ işareti yapan Dışişleri Bakanı “Artık koyun gibi başımızı uzatma devri bitti. Bundan sonra alayına gider yapacağız. Madem ki dostluğumuzun değerini bilmiyorsunuz, biz de dostluğumuzu anlatmaktan vazgeçiyoruz. İşinize gelirse” dedi. “Başka sorusu olan var mı?” şeklindeki soruya hiçbir el kalkmadığını gören Bakan “Bakın, anladığınız dilden konuşunca sorular da sorunlar da azaldı” diyerek basın toplantısını sonlandırdı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

1 Comment

Yorumlar kapatıldı.