Hükümetten Dövize Sert Müdahale: Dolarla Rüşvet Almak Yasaklanıyor

Dövize Sert Müdahale

Merkez Bankası’nın döviz likiditesini artırmaya yönelik olarak yaptığı hamlelerin kuru frenlemeye yetmemesi üzerine bir araya gelen ekonomik kurmayları faiz artırmanın dışındaki ekonomik önlemleri masaya yatırdı. Sabah saatlerinde Ekonomi Bakanlığında başlayan toplantı gün boyunca sürerken yerli ve yabancı basın mensupları da toplantıdan çıkacak kararları öğrenmek üzere Ekonomi Bakanlığı’na akın etti. Toplantıdan dövize sert müdahale kararı çıktı.

Ekonomistler Merkez Bankasının Bağımsız Olmadığına Dikkat Çekiyor

Ekonomi Bakanı ve bürokratların katıldığı toplantı sırasında görüşüne başvurduğumuz ekonomist Fahri Uzgörü “Bugün piyasalar açısından son derece önemli ve hareketli bir gün olacak. Uzun dönemdir yaşanan ekonomik sıkıntıların sonunda yerli ve yabancı kurumlar kur artışının enflasyonda yükselmeyi tetiklediği bir süreçte Merkez Bankası’ndan da bir faiz artırımı bekliyorlardı. Ancak FED bugün faiz artırımına giderse, yarın Merkez Bankası’nın nasıl bir faiz politikası izleyeceği belli değil. Bu anlamda Merkez Bankasının politikaları belirsizliğini koruyor. Açıkçası, Merkez Bankasının, Sayın Cumhurbaşkanından bağımsız olarak bir faiz artırımı kararı verilebilmesi de pek mümkün görünmüyor. Şimdi böyle bir dönemde, hükümet yetkilileri faiz artırımının dışında ne gibi önlemler olabilir, bu önlemler kısa vadede kuru ne kadar aşağı çeker biz de merakla bekliyoruz” dedi.

“Artık Ayakkabı Kutularından Dolar Çıkma Devri Bitti”

Ekonomi kurmaylarının toplantısından sonra basın açıklaması yapan bakanlık sözcüsü “Son günlerde özellikle bazı spekülatörler ve terör örgütü mensuplarının yurt dışındaki işbirlikçileri tarafından tetiklenen bir şekilde döviz kurlarında yapay bir artış görülmekteydi. Bizler, ekonomistler tarafından dayatılan faiz yükseltme taleplerinin aslında yabancı devletlerin istekleri olduğunun bilincindeyiz. Bugünkü toplantımızda faizleri artırmadan, döviz kurunu nasıl geriletebiliriz diye düşündüğümüzde elimizde çok farklı enstrümanlar olduğunu fark ettik. Yarından geçerli olmak üzere gayrı resmi ticaret desteği olarak adlandırdığımız teşvik bedellerinin sadece Türk Lirası üzerinden verilmesini sağlayacağız. Döviz üzerinden kayıt dışı finansal teşvik alınıp verilmesi bugünden sonra mümkün olmayacak. Artık ayakkabı kutularına dolar doldurma, yatak odasındaki kasalara döviz yatırma, sümen altına euro istifleme dönemleri bitiyor. Buradan tüm paydaşlarımıza sesleniyorum: Artık Türk Lirası dışındaki teşvikli işlemleri takip edip gereğini yapacak, kimsenin de gözünün yaşına bakmayacağız. İsterse on yıldır iş yaptığımız arkadaşlar olsun fark etmez. Bugünden sonra herkes bu kurala uyacak. Evet, farkındayız, bu dövize sert müdahale olarak adlandırılabilecek bir uygulama.” dedi.

“Türkiye Potansiyelinin Farkında Değil”

Hükümetin açıklamalarını değerlendiren gazeteci Ali Rıza Yantaş “Bugüne kadar gazetedeki sütunlarımızda ‘hükümetimiz gerçek potansiyelinin farkında değil’ diye boş yere yazmıyorduk. Milyarlarca dolarlık işlem potansiyeli olan bir alan her ne hikmetse dolarla euro üzerinde işlem görüyordu. Bakın çok samimi olarak söylüyorum bizim gazetemizde bile bazı haberler döviz karşılığı yayınlanıyor, bürokratlar ağzını dolardan eurodan açıyordu. Bugün milli politikaların devamı olacak, son derece güzel bir başlangıcın eşiğindeyiz. Açıkçası ben bu uygulamalardan sonra döviz kurlarında hızlı bir düşüş bekliyorum. Hep beraber izleyerek göreceğiz” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.