Kadir Topbaş’ın “İstanbul 2023” Sergisine Sanatseverlerden Büyük İlgi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul’un çeşitli semtlerinde sergilediği fantastik fotoğraf ve sel enstalasyonları dünya sanat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Yıl sonuna kadar gezilebilecek “İstanbul 2023” adlı serginin küratörleri “Sadece Türkiye değil, artık dünya sanat çevrelerinin bizi izlediğini biliyoruz” diyerek Topbaş’a desteğini gösterdi.

Sergide en fazla dikkat çeken yedi eseri sizler için derledik:

1- Mutlu BekleyişOtobüs durağında vapur beklerken gülümseyen insanlar. Hayatın anlamsızlığını vurgulayan naif bir fırça darbesi. Kent insanına muzip bir gönderme. Durakta oturmak için geç, vapura binmek içinse çok erken bir saat. İnsan yaşamındaki çelişkilerin önce yüzlere oradan da gri sulara yansıdığı alaycı bir çığlık.


2- MarketeSahile yakın bir semtte, denizi ölesiye seven insanlar. Absürt sanat anlayışının çarpıcı bir örneği. Kusursuz bir İstanbul sunumu. Eşsiz bir sanatsal deneyim.



3- Kravatım Olmadan Asla
İş yaşamının basma kalıp kurallarını ve şekilciliği ele alan eleştirel bir çalışma. Giderek köleleşen kent insanına ve tekdüze yaşamına indirilmiş bir kılıç darbesi. Acımasız, derin ve çarpıcı bir fotoğraf karesi. Tıpkı İstanbul gibi.


4- İçimizdeki ÇocukSokaktaki sıradan insanı kullanarak gerçekleştirilmiş fantastik bir performans. Yıllar geçiyor, yollar geçiyor. Peki içimizdeki oyun isteği de geçiyor mu? Önünde saatlerce durup seyredilebilecek, yaşamı sorgulatan, müthiş bir performans.


5- Minibüste Sıradan Bir GünGündelik yaşamın içinde, hiçbir şeye aldırış etmeyen insanlardan oluşan sıra dışı bir enstalasyon. Minibüsün tepesinin doğal bir mekân gibi sunulduğu, çarpık düzene sessiz bir haykırış. Alaycı olduğu kadar iğneleyici, insanın kalbine işleyen, derin bir tebessüm. Çelişkiler yumağı, tıpkı bir sinema perdesinde olduğu gibi yerdeki yağmur sularına yansıyor.


6- YüzübüsBoğaz’ın insanlar için önemini vurgulayan, müthiş bir İstanbul güzellemesi. Sularda yüzen bir hayal şehri ve İstanbul’da yaşayanların içinden çıkamadığı bir soru: Deniz nerede başlar, nerede biter? Hem mağrur, hem şakacı.


7- Mare İstasyonareSıradan metro istasyonlarının suratına indirilmiş sert bir tokat. Metronun karanlık dehlizlerinden mavi denizlere bir selam. Apaçık bir isyan, soylu bir başkaldırı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.