Binali Yıldırım’ın Talimatıyla ‘Ğ’ Harfi Alfabeden Çıkarılıyor

Dün yaptığı basın toplantısında yeni bir Türkçe seferberliği başlatılacağının ipuçlarını veren Başbakan Binali Yıldırım’ın eylem planı bugün belli oldu. Başbakan Yıldırım’ın ilk hamle olarak “başımın tatlı belası” dediği, ‘Ğ’ harfinin alfabeden çıkartılması talimatını verdiği öğrenildi. İlkokuldan beri ‘Yumuşak G’ harfinin nerede kullanılacağını öğrenemediği belirtilen Yıldırım’ın bu uygulama sonrasında rahat bir nefes alacağı ve muhalefete karşı elinin güçleneceği konuşuluyor.

“Türk Erkeğine Yakışmayan Bir Harfti”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TDK sözcüsü “Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız ‘Ğ’ harfine ısınamadığını defaatle beyan etmişti. Biz dün seferberlik sözü geçince ‘bu harfimiz gidici’ diye aramızda konuştuk. Gerçekten de bugün elimize ulaşan talimatla ‘Ğ’ harfimizin alfabeden çıkartılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Aslına bakarsanız Türk erkeğine de yakışmayan bir harfti bu. Sayın Başbakanımızın ‘Ğ’ harfini kullanamaması da kendisinin eksikliğinden değil, harfteki yumuşaklıktan kaynaklanıyor. Tabii alfabe ilk yapılırken bu işler düşünülüp, nispeten çürük ve yumuşak harfler ayıklansaymış daha iyi olurmuş ancak ne yazık ki o dönemde bazı çerik çürük harfler de karışmış alfabemize.” dedi.

“Maksimum On İki Harfle Bu Alfabe Yürür Gider”

Açıklamalarını sürdüren TDK Sözcüsü “Mesela ben de ‘J’ harfine karşıyım. Türkçeye on bilemedin on iki harf yeter. Bakın çok samimi olarak söylüyorum ş’yi, ç’yi ıvırı zıvırı atın, bu alfabe yürür gider. Türkü de Türkçeyi de kimse tutamaz o zaman. Okullarımızın durumu ortada, yirmi dokuz harfin hepsini öğreneceğiz diye çocuklarımızın canı çıkıyor. Belki de hayatları boyunca hiç kullanmayacakları harflerle harcıyorlar zamanlarını. Oysa alfabede on tane harf olsa bir, bilemedin iki ayda sökecekler okumayı yazmayı. Eğer bu harflerle ifade edilemeyen bir durum olursa, o zaman da kaşla gözle anlatırlar dertlerini. Biz TDK’daki arkadaşlarla büyük ölçüde böyle anlaşıyoruz. Hiç de sorun olmuyor.” dedi.

“Nevzuhur Sözcüğüne TDK’nın Sözlüğünden Baktık Bulamadık”

Kaparoz muhabirinin “Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkçe ile ilgili diğer açıklamalarını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan sözcü “Ben Binali Yıldırım’ın Türkçe seferberliği konusundaki açıklamalarını televizyondan üç defa dinledim. Açık söylemek istiyorum ki pek bir şey anlamadım. Başbakanımız öyle hoş bir kişi ki insan, konuşurken yüzünü seyretmekten söylediği sözleri dinlemeyi unutuyor. Ancak açıklamayı radyodan dinleyen arkadaşlarımız da anlamamışlar ne dediğini. ‘Nevzuhur’ falan demiş ama TDK’nın Büyük Türkçe Sözlüğüne baktık öyle bir sözcük yok. Türkçeyi yabancı sözcüklerden koruyalım diyor ama kullandığı sözcüklerin yarısı da Arapça ile Farsça. Ben Sayın Başbakanımızın ne dediğine çok da takılmamak gerektiğini düşünüyorum, bir kere çok sevimli bir insan Binali Bey. Hiç konuşmasa bile güler yüzü yeter.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

4 Comments

Yorumlar kapatıldı.