Merkez Bankası Yıl Sonu Dolar Tahmini: “Ebesinin Şeysine Kadar Yolu Var”

Merkez Bankası Yıl Sonu Dolar Tahmini

Merkez Bankası, yıl sonu dolar tahminini kesin bir rakam vermeden “Ebesinin şeysine kadar esneyebilir” şeklinde revize etti.

Merkez Bankası’nın Daha Önceki Dönemlerde Açıkladığı Yıl Sonu Tahmini Kurları Kısa Sürede Aşılmıştı

Merkez Bankası’nın yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) tahmini kısa sürede aşılmıştı. Mayıs ayındaki anket döneminde yıl sonu dolar kuru tahminini yükselten Merkez Bankası’nın bu tahmini de açıklandığı gün aşılmıştı. Kulislerde, Merkez Bankası’nda sinirlerin gergin olduğu ve uzmanların tahmin yapmak istemediği söylentileri dolaşırken piyasalar Merkez Bankası’nın bugün düzenleyeceği basın toplantısına kilitlenmişti.

“Ebesinin Şeysine Kadar Yolu Var”

Bugünkü basın toplantısında Merkez Bankası Sözcüsünün rakam vermekten kaçınarak muğlak ifadeler kurması üzerine toplantıya gergin bir hava hâkim oldu. Sözcünün açıklamalarından sonra bir muhabirin ısrarla “Yıl sonu dolar tahmininiz şimdiden aşıldı, acaba yıl sonu dolar tahmininizi bir daha revize edecek misiniz” sorusunu yinelemesi üzerine Merkez Bankası Sözcüsü “Bu tahminlerde bir miktar esneklik olması normaldir. Bu rakamlar bir yaklaşımı ifade eder, bizim Merkez Bankası olarak bu kadar hareketli bir piyasada, nokta atışı yaparak döviz kurunu tutturmak gibi bir hedefimiz yok.” dedi.

Aldığı yanıttan tatmin olmayan muhabir bu kez “Dolar kurunun nereye kadar esneyeceğini tahmin ediyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Soru karşısında sinirlendiği gözlenen MB Sözcüsü bu soruyu “Ebesinin şeysine kadar olabilir.” şeklinde yanıtladı. Muhabir “Eğer bu bilgi resmi bir bilgiyse, haber merkezine bu şekilde geçeceğim” dedikten sonra MB Sözcüsü esneme payı tahminini tekrar ederek “Doların ebesinin şeysine kadar yolu var. İstediğin yere de geçebilirsin” dedi. Böylece Merkez Bankasının yıl sonu dolar kuru tahmini “Ebesinin Şeysine Kadar Yolu Var” ifadesiyle revize edilmiş oldu.

Yiğit Bulut: “Çok Ustaca Bir Hamle”

Merkez Bankası’nın revize kurunu ilk değerlendiren isim ünlü ekonomist ve şovmen Yiğit Bulut oldu. Merkez Bankası’nın ilk kez rakamlarla kendini bağlamadığını ifade eden Bulut “Merkez Bankası zincirlerini kırıyor, bir rakam telaffuz edip on gün sonra revize etmek yerine ilk kez belirsizliğe doğru bir başkaldırının fitilini ateşledi arkadaşlarımız. Kendilerini tebrik ediyorum, gerçekten çok ustaca bir hamle. Eğer uygun görülürse, Merkez Bankası’nın girişine bu sözün asılmasını öneriyorum. Bu yaklaşım, bizim dış bağımlılığımıza, zincirlerimize vurulmuş bir çekiç darbesidir. Bütün kuruluşlarımız bu yolu benimserse kısa zamanda ebesinin şeysini göreceğimizden hiçbir kuşkum yok.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.