Adam İzotop Dedi

Bu seçimlerde eskiden olmayan bir şey var. Eskiden adaylar “Falanca yere filanca yapacağım” şeklinde şeyler söyleyerek gündeme gelirlerdi, bu seçimde ise yalnızca sözcükler yeterli oluyor. Yani gündem olmak için “Şuraya baraj, buraya da fabrika yapacağız” demeye gerek yok. Öyle sap gibi bir sözcük etmek yetiyor. Mesela çip, transistör gibi bir şey dersen kimse devamını sormuyor.

Geçen gün bir arkadaşım Muharrem İnce için “Abi duydun mu herif izotop dedi” şeklinde bir şey söyledi. Ben de “Oğlum adam durduk yere neden izotop desin, mutlaka cümle içinde kullanmıştır, iyi düşün” dedim ama hatırlayamadı. Daha doğrusu pek kafa yormadı. Tek başına izotop demesi bile yeterli gelmiş demek ki. Daha sonra bir başkası “Akşener’i dün izledim, kadın resmen Endüstri 4.0 dedi. İşte bize böyle lider lazım” dedi.

“Bende mi bir tuhaflık var” diye düşündüm içimden. İnsan, yüklemi olmadan, öznesi olmadan Endüstri 4.0 der mi? Mesela ben de şanzıman desem aynı etki olacak mı? Akümülatör, frekans, gardırop. Çok değişik sözcükler biliyorum.

Dün aynı arkadaşla internetten canlı olarak Muharrem Abi’nin Diyarbakır mitingini izlemeye başladık. Meydandakiler gibi heyecanlıyız. Tabii ben artık bu tek sözcük olayını da öğrendiğim için hemen “Bakalım ‘Roboski’, ‘Sur’ diyecek mi?” dedim arkadaşa. Biraz bekledik ama Muharrem Abi baştan sona Erdoğan deyip durdu, sonra gene kuantum ile Endüstri 4.0 dedi. Yani biz de iyi kötü bir solcu aday bulduk, beğenmemezlik etmek istemiyoruz tabii. Ben mitingden sonra az bir şey sitem edince arkadaşım kızdı:

– Adam fizik öğretmeni, tabii ki kuantum diyecek, izotop diyecek.

Yani ben de bunu anlamıyorum, adam bevliyeci olsa dal taşak mı anlatacak kitlelere. Yani sen koca bir ülkenin cumhurbaşkanı olacaksın, artık eski uzmanlığından sıyrılman gerekmiyor mu?

Memleket açlık sınırında, yurtlarda öğrencilere, kamplarda Suriyeli çocuklara tecavüz ediliyor, hastanelerde küçük yaşta hamile kalan kızların kaydı tutulmuyor, hapishaneler ağzına kadar dolu, yalanla dolanla işinden atılmış insanlar intiharın eşiğinde. Biz de Muharrem Abi’nin peşinde o kuantumla izotop dedikçe oley çekiyoruz. Yanlış anlaşılmasın kuantum demekte bence bir sorun yok ama ülkedeki adaletsizlik öyle bir noktaya gelmiş ki en az fizik konuştuğumuz kadar insan hakları da konuşmak gerekiyor. Bizim Muharrem Abi dershanenin sayısalcı hocası gibi her mitingde kuantum diyor. Olsun, biz buna razıyız. Sonuçta kendisi olabilecek adayların en iyisi.

Ama biraz daha adalet desek, direniş desek olmaz mı? Sanat, edebiyat desek. Roboski dedin ama bir daha desek. İş kazalarında ölenlerden söz etsek uymaz mı? Endüstri 4.0 dedikten sonra bir kere de taşeron desek, sendika desek? Çukurova’daki mitingde iktidarın iftiraları sonucunda intihar eden barış imzacısı Mehmet Fatih Traş’ı ansak? Daha önce dediğini biliyorum ama Ankara’da bir daha Ethem Sarısülük, İstanbul mitinginde Berkin Elvan, Eskişehir’de Ali İsmail, Hatay’da Ahmet Atakan desek. Olmaz mı?

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.

4 Comments

  1. Burak Bey, her yazınızı zevkle okuyor. feyzbok sayfamda yayınlıyorum. Birgün de eleştirirsem Murat Sevinç gibi azarlamaz ve de kızmazsınız değil mi?
    Öptüm.

Yorumlar kapatıldı.