Ekmek Koleksiyonu

Ekmek Koleksiyonu

Gıda sektöründeki endüstrileşme önümüze öylesine farklı olanaklar açtı ki eskiden pul koleksiyonculuğu, para koleksiyonculuğu yapan çok sayıda arkadaşım artık endüstriyel gıdalar biriktirmeye başladı. Ben de bu yıl, dostlarımdan esinlenerek küçük bir ekmek koleksiyonu yapmaya karar verdim. Bugün sizlere, koleksiyonumdan iki muhteşem parçayı tanıtmak istiyorum:

1- Ekmecik Tam Buğday Ekmeği – 2015/Ağustos

Son tüketim tarihi 22 Ağustos olmasına karşın üzerinde nem, küf veya herhangi bir başka değişim bulunmayan ekmeğimiz halen ilk günkü tazeliğini koruyor. Ekmecik’in bende bulunan Tam Buğday Modeli, tipik bir yaz ekmeği. Daha elinize almadan bile, ekmeğin üretildiği Ağustos ayının kavurucu kokusunu içinize çekebiliyorsunuz.

Ekmecik Tam Buğday Ekmeği

Ekmecik, oldukça gövdeli bir ekmek olsa da gerçek tadını bulmak için birkaç yıla gereksinimi var. Şu an karakteristik bir yapısı yok ancak gün geçtikçe ekmek dolabından aldığı, baharat, ahşap ve deri kokularını gövdesine ekleyerek büyüyecek. Kış aylarında günde bir saat balkonda durarak hafif isli, kömür kokusunu, kış sonrasındaysa dolabın yanına bırakılacak bir dal sümbül ile bahar kokularını aromasına katacak. Belki 2019 yazında, belki de birkaç yıl daha sonra, bakkaldan ilk aldığım gün olduğu gibi gene bir Ağustos sabahı erkenden kalkıp ambalajından çıkartacağım Ekmecik Tam Buğday’ımı. Üzerine süreceğim tereyağını başka bir yazıda ayrıntılı olarak anlatırım, nasıl olsa yeterli zamanım var. Ekmecik daha uzun süreler birlikte olmayı planladığım nadide bir parça.

2- UNO Tost Ekmeği – 2015/Eylül

UNO Tost, henüz kırkı çıkmış körpe bir ekmek. Kendisiyle aynı zamanda üretilen ekmekler bir ay önce küflenirken UNO, ilk aldığım günkü kadar beyaz ve pürüzsüz. Ekmeği elinize aldığınızda bile UNO teknolojisini fark ediyorsunuz. İlk haftalardaki yoğun ekmek kokusu zamanla yerini buruk ve tatlı aromalardan oluşan hoş bir harmana bırakmış. Sanki yağmur sonrasında buğday tarlasında dolaşıyorsunuz.

UNO Tost Ekmeği

UNO, üzerinden yıllar da geçse size hem fırından yeni çıkmış bir ekmek hissi hem de dokusunda yılların anılarını sunabilecek karmaşık bir göcdeye sahip. UNO’yu orijinal ambalajıyla birlikte ilk kez ekmek kutusuna koyduğumda ekmek kutusu daha canlı renklere sahipti, kutunun yaslandığı duvarda ise herhangi bir iz yoktu. Bugün dikkatle baktığımda, ekmek kutusu ve mutfak duvarında belli belirsiz bir solma hissederken UNO’nun ilk günkü renklerini ve tazeliğini koruduğunu görüyorum. Tost makinesiyle buluşacağı güne kadar, tost makinesi dayanır mı bilemem.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.