Bisiklet Yolu Açılışına Gitmek İsteyen Bisikletliler Minibüs Yolunda Ezildi

Suç yola çıkan bisiklet sürücülerinde

Bisiklet Yolu

Bisiklet yolu açılışına giden gençlerin İstanbul Bostancı’da yaşadığı talihsiz kaza görenleri üzüntüye boğdu. Pendik sahil yolunda yapılan yeni bisiklet yolunun açılış törenine katılmak isteyen iki arkadaş saat beş sularında bisikletleriyle Bostancı’dan yola çıktı. Yaklaşık beş yüz metre ilerleyebilen ikili, arkadan gelen sürücünün kendilerini görmemesi nedeniyle, minibüs altında kalarak feci şekilde ezildi.

Bu Yolun Adı, Minibüs Yolu, Bisiklet Yolu Değil

Bisikletli gençleri minibüsüyle ezen sürücü Halim Yolcu ifadesinde “Bu yol, adı üstünde minibüs yolu. Bak burası bisiklet yolu olsa tamam, ama sen minibüs yoluna bisikletle, kaykayla, el arabasıyla gelirsen hiç kusura bakma ezilirsin. Ben arkadaşları hiç görmedim, görsem frene basardım ama minibüs sektörünü yakından tanıyan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, benzer bir durumda sürücülerin yüzde doksanı, bisikleti görse bile frene basmaz. Sürücüler olarak bizim de belli hassasiyetlerimiz var.” dedi.

Suç Bisiklet Sürücülerinde

Kazayı gören ve görmeyenlerin birleştiği nokta, suçun bisiklet sürücülerinde olduğu yönünde. Kaza tanıklarının ifadelerine göreyse suç, sekizde dokuz oranında bisikletlilere ait. Kazayı bir arkadaşından duyduğunu belirten mahalle sakini Azmi Gülle “Ben bisiklet yolunda bile bisiklete binilmesini güvenli bulmuyorum. Bu nedenle bisiklet yoluna arabamla giriyorum. Ben bu yaşımda bu kadar dikkat ederken senin ne işin var bisikletle ana yolda, git parkta bin, bahçede bin, evinin balkonunda bin” dedi. Kaza anını yakından gören bir araç sürücüsüyse “Tam elli metre önce hanıma ‘yahu bisikletle yola çıkılır mı, bak ezilecekler birazdan’ dedim. Nitekim, elli metre geçmeden minibüsün altında gördüm arkadaşları. Etin ne budun ne, ne işin var senin yolda?” dedi. Minibüs sürücüsünün arkadaşı olduğu belirlenen iki kişiyse kaza sonrasında ambulans bekleyen bisikletçilerin yanına gelerek, yaralılara kafa atmaya çalıştı. Polis tarafından sakinleştirilen saldırganlar, bisikletli gençlerin de özür dilemesi sonrasında olay yerinden ayrıldı.

Bisiklet Yoluna Bisikletle Gelinir Diye Bir Kural mı Var?

Kaza nedeniyle buruk geçen açılış töreninde konuşan İstanbul Belediyesi Göstermelik İşler Müdürü Ebuziya Topbaş “Bakın ben de küçükken iki yıl bisiklete bindim. Daha sonrasında babam ‘bisiklete binmek günah olabilir’ deyince bisikleti atmaya kıyamayıp komşumuza verdik ama bugün öğreniyorum ki onlar da kızlarının bekareti bozulur diye kullanmamışlar, ziyan olmuş benim o bisiklet.” diyerek başladığı konuşmasında “Şimdi buraya bisikletle gelmek üzere olan iki arkadaşımızın ezildiği haberi geldi. Arkadaş ‘bisiklet yoluna bisikletle gidilir’ diye bir kural mı var, koy bisikletini arabanın arkasına, normal insanlar gibi gel törene ama yok illa bir ortalığı karıştırma hevesi, gündemi bozma, açılış törenini lekeleme isteği, yani siz havalimanına uçakla mı gidiyorsunuz, trene binmek için istasyona trenle mi geliyorsunuz?“ dedi.

Bisiklet Yolu Toplam İki Yüz Elli Metre Uzunluğunda

Açılışı yapılan yeni bisiklet yolu, toplam iki yüz elli metre uzunluğunda ve hareket etmemek kaydıyla, yan yana iki yüz bisiklet alabiliyor. Acil durumlarda makam otomobilleri, polis araçları, ambulans ve itfaiyenin de kullanabildiği iki şeritli yolun ortasına koyulan ızgaralar mangal yapmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet verirken, yolda bebek arabası ile gezmek ve bebek emzirmek de serbest olacak. Bisiklet yolu hafta sonları bütünüyle, hafta içindeyse saat 18:00 – 21:00 arası yürüyüşçülerin can güvenliği açısından bisikletlere kapalı olacak.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.