De’leri ve Ki’leri Yanlış Yazanlar Dernekleşiyor

De'leri Ki'leri Yanlış Yazanlar

De’leri ve ki’leri yanlış yazan kişilerin oluşturduğu grup geçen aylarda internet üzerinde bir araya geldikten sonra şimdi de dernek yapısı altında örgütlenmeye karar verdi.

Dernek Başkanı Prof.Dr.Bekir Kopuz yaptığı açıklamada “Artık bu aşağılama, tepeden bakma, ukalalığa karşı bizim de bir çift sözümüz olacak. Herkesin günde onlarca hata yaptığı çağımızda, iki sözcüğü bitişik yazdık diye cahil sıfatı yakıştırılmasından bıktık artık. Bundan sonra bu tür saldırılara, birleşerek, direnerek, savaşarak yanıt vereceğiz” dedi.

Ufak Bir Hata Yüzünden Alay Ettiler

Muhabirimize derneğin kuruluşunu da kısaca anlatan Bekir Bey “Dört yıldır bir bilimsel çalışma yürütüyordum, bu çalışmayı sonuçlandırıp kaleme aldıktan sonra, bir yayınevi ile anlaştım. Kitabın satışa çıktığı gün bilimsel konuların tartışıldığı bir internet sayfasına ‘Dört yıllık çalışmanın ürünü. Kitapta ki dili umarım beğenirsiniz’ yazarak, linkini gönderdim. İki dakika sonra, tanımadığım bir kullanıcı ‘Hocam sen araştırma yapmadan önce, ki’lerin nerede ayrı nerede bitişik yazılacağını öğrensen nasıl olur acaba?’ diye yazmış. Akşam baktım, herkes o yoruma destek vermiş, bana demediğini bırakmamışlar, benim kitabımdan söz eden bir yorum bile yoktu. Sabaha kadar ağladım.” dedi.

Ki’leri Öğrenmeye Çalıştım Ama Olmadı

Bekir Bey “Sonradan, bu kişinin dediğini yapmanın doğru olacağına karar verdim, biraz araştırma yaptım ama herkesin de bir yeteneği var. Ben kimya profesörüyüm, formülleri, hesaplamaları anlayabiliyorum ama bu ki’ler ve de’ler zamirdi, sıfat tamlamasıydı, bağlaçtı derken birbiriyle karışıyor, mutlaka bir yerde hata yapıyorum. Öyle oldu ki artık, onları doğru yazacağım diye başka hatalar yapmaya başladım. Sonunda ben de vazgeçtim. Artık kendimi kasmıyorum, içimden nasıl gelirse öyle yazıyorum bu meretleri.” dedi.

İnternette Gezerken Aynı Dertten Muzdarip İnsanlar Gördüm

Derneğin kuruluş öyküsünü anlatmayı sürdüren Bekir Bey “Bir gün internette gezerken, ‘doğru düzgün Türkçe yazamadığını’ gerekçe göstererek kendisiyle dalga geçen karısından ayrılmayı düşünen bir arkadaşla tanıştık. Başka katılanlar da oldu, aramızda bir grup kurduk. Uzatmayayım, şu an üye sayımız iki milyonun üzerinde” dedi.

Artık Biz de Savaşacağız

Bekir Bey artık strateji değiştirdiklerini söyleyerek “Hiçbir halt bilmeden bir tek, hangi ki nerede ayrı, nerede bitişik yazılır onu öğrenmiş, gelmiş herkesi aşağılıyor. Çarpım tablosunu sorsan yok, felsefe, bilim, sanat, tarih yok. Sadece de’yle, ki’yle bugüne kadar geldiniz ama artık yol bitti. Gereksiz bir dil bilgisi kuralı yüzünden kimse, kimseye cahil diyemeyecek artık. Aramızda genel müdürler, bakanlar, öğretmenler, bilim adamları var. Bundan sonra canımız isterse bitişik, isterse ayrı yazacağız, laf eden olursa da hep birlikte direneceğiz” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.