Eğitimde Yeni Dönem: 4+4+4 Kaldırılıyor, 4+4-4 Sistemine Geçiliyor

Yeni Sistem 4+3-2

Eğtim 4+4+4 Sistemi

Yapboz tahtasına dönen eğitim sistemi için, Milli Eğitim Bakanlığından önemli bir değişiklik sinyali geldi. Şu anda okullarda uygulanmakta olan 4+4+4 sisteminin modası geçmiş ve dünyada uygulanmayan bir model olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı yeni sistemle öğrencileri hayata daha erken hazırlayacaklarını söyledi.

Eski Sistem Öğrencinin 16 Yılını Ziyan Ediyordu

Milli Eğitim Bakanı yaptığı açıklamada eski sistemin öğrencilerin 4+4+4 toplam 16 yılını ziyan ettiğini söyleyerek “Bari bir halt öğrenseler, adamı yıllarca ingilizce dersine sokuyoruz, tatilde bir turist ‘hello’ dese annesine dönüp ‘anne bak adam konuştu’ diyor. Ulan hıyar, o konuşuyor da sen niye konuşamıyorsun on beş senede.” dedi.

Matematik Bilen Yok Ama Hepsi Çakı Kullanmayı Biliyor

Bakan yaptığı samimi açıklamada kendisi dahil Türkiye’de pek çok kişinin dört işlemden ileri gidemediğini, hatta kendisinin toplama ve çarpma işlemlerinde dahi sorunlar yaşadığını belirterek “Her yolu denedik, sorun 4+4+4’te diyenlere kulak verdik. Geçen sene seçtiğimiz pilot okullarda 8+8+8 hatta 6+11×3/10 sistemini bile denedik. Sonuç aynı. Kendim gittim denetlemeye, ‘what is your name?’ diyorum ‘thank you very much, what is your name too’ diye cevap veriyor çocuk. Bakın zor bir şey değil, ‘iki kere dört?’ dediğim öğrenci, henüz o konuyu işlemedik diyor. Lan neyi işlemedin, altıncı sınıfa gelmişsin hayvan herif. Üstünü aradım, aha bu kadar bıçak çıktı. Çarpmayı değil ama bıçak taşımayı öğrenmişsin diyorum, attığını on ikiden vurur diye böbürleniyor hocası. Topunuzun … dedim, çıktım okuldan.” dedi.

Daha Okuma Yazma Öğretemediğimiz Çocuklar Var

“Geçen ay bir köy ilkokuluna gittim. Baktım öğretmen eşek kadar adama kurdela takıyor. Daha yeni mi öğrendi dedim okuma yazmayı, yok dedi henüz öğrenemedi. 14 yıllık okulda daha okuma yazma öğrenen olmamış. O zaman ne halt etmeye takıyorsunuz kurdelayı diye sordum. Burada çocuklar erken evleniyor, biz de kız çocuklar adet görmeye başlayınca ya da erkek çocukların kamışına su yürüyünce takıyoruz kurdelelerini dedi. Peki küreğiniz var mı diye sordum. Gitti buldu bir yerden. Gerisini hatırlamıyorum, o kürekle 4+4+4, toplam on bir kere vurmuşum bunun ağzına.” dedi.

En Kısa Sistemi Tercih Ettik

Sorulan bir soru üzerine, Milli Eğitim Bakanı yeni sistem için detaylı bir çalışma yapmaya gerek duymadıklarını, sadece toplamlarına bakıp en kısa olan hangisiyse onu tercih ettiklerini söylerken “Dostlar alışverişte görsün, okula gitti mi gitti, fazlasına hiç gerek yok. Yeni sistemde, ilkokul bitti mi çocukları serbest bırakmış olacağız. 4+4-4 gibi düşünebilirsiniz. Evlenecek mi, mafyacılık mı oynayacak, artık ona kendi karar versin.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.