
Intel’in Malatya’daki yerli ortağı Günkurusu AŞ’yle geliştirdiği dört çekirdekli kayısı projesi beklenen ilgiyi görmedi. Kaparoz muhabirine açıklamalarda bulunan Günkurusu firmasının Genel Müdürü Ayşe Turuncu, projeye ciddi kaynak ayırdıklarını söyleyerek “Malatya’da uzun zamandır tarımla teknolojiyi bir araya getirecek projelere yatırım yapıyoruz. Geçen yıl teknoloji fuarında tanıştığım bilgisayar mühendisi bir arkadaşım beni işlemci üreticisi, dünya devi bir firmayla tanıştıracağını söyledi. Henüz üzerinden bir hafta geçmeden de bizi Intel’le bir araya getirdi” dedi.
“Bizi Çok Konuşturmadılar”
Bu tanışma zamanla bir işbirliğine dönüşmeye başlayınca birlikte nasıl bir proje geliştirebiliriz diye akıl yürüttüklerini söyleyen Turuncu “Biz teknolojik tarım falan konularında bazı projeler ürettik ama Intel gibi bir firmanın projelerinin yanında lafı olmaz. İtiraf etmem lazım ki, onların istihdam ettiği mühendis arkadaşların bilgileri, deneyimleri, sunum yetenekleri bizim ekipten çok yukarıda. Durum öyle olunca, tabii bizim de çok fazla söz hakkımız olmadı. Bir akşam bizi ‘Çok önemli bir gelişme oldu’ diye arayıp acilen İstanbul’a davet ettiler” dedi.
“Sekiz Çekirdeği Dörde İndirebildik”
“İstanbul’daki ofislerine girdiğimizde son derece heyecanlı bir atmosfer vardı. Proje yöneticileri oradaki toplantıda -gizli kalmak kaydıyla- sekiz çekirdekli kayısı üretme projelerini aktardılar. İşin doğrusu bizim ekibin aklına pek yatmadı ama hem küçük firma olmanın ezikliği hem de karşı taraftaki arkadaşların heveslerini kırmak istemediğimiz için itiraz etmedik. Proje sorumlumuz, alçak bir sesle tarım ve bilgi teknolojilerinin arasında fark olduğunu, meyve-sebze tüketicilerinin çok büyük bir inovasyon arayışında olmadığını söyledi. Ben de kayısı tüketicilerinin yıllardır aynı ürünü yemekten artık tutucu bir yapıya büründüklerini ve üründe herhangi bir geliştirme beklentisi olmadıklarını anlatmaya çalıştım ama ‘sekiz çekirdek çok değil mi?’ dediğimde bile karşı tarafta yüzler düştü. Biz de çok üstelemeyip attık imzaları ve dört çekirdekli kayısı projesi de böylece başlamış oldu” dedi.
Yiyenlerin Dişi Kırıldı
Yaklaşık bir yıl içinde istedikleri tipte, dört çekirdekli kayısıyı üretmeyi başardıklarını anlatan Turuncu, ürünün piyasada nasıl karşılandığını görmek için sabırsızlandıklarını ve hem halkın nabzını ölçmek hem de ilk ürünleri sergilemek için pazarda bir tezgah açtıklarını aktarırken “Ben müşteri gibi tezgahın etrafında dolanıp müşterilerin tepkisini izliyordum, bir arkadaşımız da kamerayla çaktırmadan çekim yapıyordu. Yarım saat geçti geçmedi, kayısının tadına bakan müşterilerden birinin dişi kırılınca tezgahta duran üretim mühendisimize tekme tokat girişti. Biz de olayı görüntüledikten sonra ortadan toz olduk” dedi.
Yeni Fikirlere Açığız
Diğer denemelerde de benzer sonuçlar alınca Intel’le görüşüp dört çekirdekli kayısı üretiminden vazgeçme kararı aldıklarını söyleyen Ayşe Turuncu “Ancak kendileri bizimle farklı projeler için çalışmak istediklerini söylediler. Geçen gittiğimizde ‘Mikro Kayısı’ diye farklı bir proje hazırlamışlar ama üretim müdürümüz yediği dayaktan sonra iyice açıldı, toplantıda doğrudan ‘Bu tutmaz’ diye kestirip attı. Yeniliklere kapımızı kapamadık ama yaşadığımız deneyimden dolayı sadece biraz daha temkinliyiz” dedi.
Yorumlar
İlk yorum yapan olun