
İsviçreli bilim adamları tarafından dün açıklanan yeni bir araştırmanın sonucu gıda sektöründeki işleri iyice karıştırdı. Yıllardır “İçme suyunda arsenik bulundu. Zehir içiyoruz”, “Tavuk etinde arsenik çıktı. Kanser kapımızda” türünden haberler yaparak gıda endüstrisini yönlendiren uzmanlar arsenikte vitamin çıkması üzerine gün boyunca sessizliklerini korumayı tercih ettiler.
Turşuda Tuz Çıktı, Tuzda Buz Çıktı Haberlerinden Gına Geldi
Araştırmayı yürüten İsviçreli ekipten Dr.Yersen “Çocukluğumda annem yumurtada arsenik çıktı haberi üzerine bize yumurtayı yasaklamıştı. O günden beri arsenik konusunu araştırıyorum. Arsenik, filmlerdeki kötü karakterler gibi: hep kötü, hep kara. Oysa hayatta ara renkler de var. Biz arsenik yararlı demiyoruz ama “turşuda tuz çıktı”, “tuzda buz çıktı” haberlerinden de artık gına geldi. Endüstriyi yönlendirmek isteyen kişi, bir ürünü karalamak için hemen arseniğin peşine takılıyor” dedi.
Biz Her Bulduğumuzu Yazsak Yer Yerinden Oynar
Dr.Yersen “Gıda endüstrisi, tüketicileri yönlendirmek için tabiri caizse bokunda boncuk arar hale geldi. Geçenlerde bir gıda firması ‘Köyde doğal ortamda, özgürce yetişen tavukların dışkısında kristal cam çıktı’ diye bir haber yaydı. Ben olayı araştırmak üzere ilgili köye gittim. Meğer kümesten kaçan tavuklar dışarıdaki küçük cam oyuncakları yemiş. Tabii hayvana ne yedirirsen hayvan da onu dışkılayacak. Yani zurna yiyip trombon sıçması mümkün değil bu canlıların. Rakibe kara çalanların kendi ürünleri de bari bir işe yarasa: Bunların tavuklarında kimyasal ve antibiyotikten geçilmiyor. Endüstriyel tarım ve endüstriyel sanayi gıdalarının arsenikten tek farkı bir anda değil de çektirerek daha uzun sürede öldürmesi. Geçen ‘el değmeden’ sloganıyla ünlü olan bir firmanın ürettiği hazır gıdada darbuka kasnağı için film gergi vidası bulduk. Biz her bulduğumuzu yazmaya kalksak, yer yerinden oynar” dedi.
Yorumlar
İlk yorum yapan olun