Yeni Anayasa Önerisi

Yeni Anayasa Önerisi

Yeni Anayasa demişken, dünya üzerinde, onu keserim bunu doğrarım diyenlerin serbest, barış isteyenlerin tutuklu olduğu başka bir ülke var mı ben bilmiyorum. Böyle hukuk, böyle bir ülke olur mu? Kanunlar ülkeye huzur getirmeye, düzen sağlamaya yaramaz mı? Peki kavgacıyı, hırsızı yüceltip, huzur ve adalet isteyenleri hapse koyarsan ne işe yarar ki kanun yapmak? Hırsızı koruyacak olduktan sonra ne halta yarar ki mahkeme? Böyle olacağına, hiç kanun olmasın, mahkemeler çalışmasın daha iyi.

Yeni anayasa için falanca muhalefet lideriyle görüşülmüş de gelişmeler umut vericiymiş. Biz hıyar mıyız, salak mı yazıyor bizim alnımızda, barış isteyenleri hapse koyduktan sonra yeni anayasa yapsan ne olur, eskisini kullansan ne olur lan? Ülkede kafası bozulan, ‘falanca akademisyen hapse konulsun’, ‘filanca gazeteci tutuklansın’ diye yazıyor, üç gün sonra da adamlar tutuklanıyor. Gazetecisi, yandaşı, paydaşı, arkadaşı, arsadaşı, hepsinin bir parmağı havada, bunu tutuklayın, bunu sürgün edin, bunu öldürün diyerek geziyorlar. Böyle dandik ülke mi olur? Hukuk diye bir şey zaten yok, adaletin anası bellenmiş, muhalefet de bir yandan hükümetle yeni anayasa konusunu görüşüp, diğer yandan ‘anayasa namustur’ falan diyor. Adam senin namus dediğini pazarda satışa çıkarmış, sen de ceketini ilikleyip gelmiş, senin namusuna tecavüz edenlerle sanki kız istemeye gelmişler gibi ciddi ciddi konuşuyorsun.

Şeyinin keyfine göre uygulayacak olduktan sonra yeni anayasa ne işe yarar ki, içinde az buçuk adalet olsun da varsın eski olsun, ben razıyım. Size bilindik eski bir yasayı örnek vereyim, yani en eskisi olmasa da dünya tarihindeki ilk yazılı hukuk metinlerinden biri. Hammurabi Kanunları. “Göz çıkaranın gözü çıkarılır” diyor. Şu basitliği, şu asilliği, şu anlaşılırlığı görüyor musunuz, kanun maddesinin güzelliğine bakın, su gibi akıp gidiyor. Sen Gezi’de kaç kişinin gözünü çıkardın devlet olarak? O gün bir ceza alsan sonrasında Cizre’de yaptıklarını yapabilir miydin? Hammurabi Kanunlarında “Birisini suçlayan ispata mecburdur. İspat edemezse ölüm cezasına çarptırılır” diyor. Kabataş’ta binlerce kişiye çamur attınız. O gün ceza görseydiniz, bir daha cesaret edebilir miydiniz masum insanlara iftira atmaya? Ölüm cezasına karşı olduğum için, “Hazineden çalanın cezası ölümdür” konusuna hiç girmiyorum. Çok ciddi söylüyorum, milattan önce 1760 yılında yazılmış Hammurabi Kanunları gelsin, bu ülke düze çıkar.

Bu anayasa, ileri demokrasi hamlesinin ilk parçasıymış. İlerisinden geçtim, yeminle söylüyorum, ben geri demokrasi istiyorum. Gerçek olsun da demokrasinin en gerisi bile yeter bana. 19 Haziran 1215 Magna Carta’yı getirin ben razıyım. Adamlar 1215 yılında “Kimseye hakkı ya da adaleti satmayacağız, men etmeyeceğiz ya da geciktirmeyeceğiz” diye yazmış. Bizde öyle mi, garibanın ne hakkı ne hukuku var. “Ülkenin ilgili yasalarına uygun olarak verilen bir karar olmadıkça hiçbir özgür kişi tutuklanamaz, hapse atılamaz, mal ve mülkü elinden alınamaz, sürgüne yollanamaz ya da herhangi bir biçimde kötü muameleye maruz bırakılamaz” diyor Magna Carta’da. Şiir gibi lan, açıp her gün okuyorum, moralim düzeliyor. Siz de okuyun biraz oğlum, bundan sekiz yüz yıl önce adamlar kafaya göre adam tutuklamayı yasaklamış, sizin ileri demokraside serbest. En gerisinden daha da geride bir ileri demokrasi olur mu? Yani size sövmemek için uyuşturucu mu kullanalım, başka diyara mı göz edelim, bu nasıl ülke yönetmektir arkadaş?

Neyse şimdi sözü uzatmadan, üç maddelik yeni anayasa önerime geçiyorum. Yeni anayasayı yaparken Hammurabi Kanunları gibi ‘açık kural, net ceza’ ilkesiyle hareket ettim:

Yeni Anayasa

  1. Yalan söylemek yasaktır. Yalan söyleyeni s.kerler.
  2. Başkalarının işine karışmak yasaktır. Başkalarının işine karışanlar ilk maddedeki gibi cezalandırılırlar.
  3. Berkin Elvan ölümsüzdür. Berkin’e veya başkalarına dil uzatanlar, sırayla ilk iki maddedeki cezalara çarptırılırlar.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.