İstanbul’daki 13.İslam Zirvesine Damgasını Vuran Soru: Kıble Ne Tarafta?

İstanbul'daki 13.İslam zirvesinde, ana gündemin ne olacağı merakla bekleniyordu.

Kıble ne tarafta?

56 ülkenin temsilcilerinin katıldığı 13.İslam Zirvesi bugün İstanbul’da toplandı. İslam İşbirliği Teşkilatı ilk kez bu kadar çok sayıda ülkenin katılımına sahne olurken, tüm dünyanın gözleri de İstanbul’a çevrildi. İlk kez 1969 yılında toplanan İslam Zirvesi üç yılda bir olmak üzere bugüne kadar tam 12 kez toplandı. Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan Zirve bugün akşam yemeğiyle devam edecek.

Zirveye Bakara Suresi Yerine Sübhaneke Okunarak Başladı

Kongre merkezine gelen katılımcıların İstanbul’daki Zirveye Bakara suresi okunarak başlanacağını duymaları üzerine Kongre Merkezine girmek yerine Taksim tarafındaki alışveriş mağazalarına yönelmeleri programda değişiklik yapılmasına neden oldu. Daha kısa bir giriş yapma kararı alan organizasyon yönetimi “Zaten herkes Bakara’yı biliyor, Sübhaneke hem daha kısa hem de çok sevimli” diyerek başlangıç programındaki değişikliği tüm katılımcılara duyurdu.

İlk Gündem: Göçmen Sorunu

Açılış seremonisinden sonra bir göçmenin Papa Franciscus’un göçmenlerin ayağını yıkadığını hatırlatarak “İslam dininde de bu tür güzellikler görmek istiyoruz” demesi üzerine Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz söz aldı. Suudi Kral “Allah’ın izniyle biz daha da güzelini yaparız” diyerek organizasyondan bir leğen ve tabure istedi. Katılımcıların şaşkın bakışları arasında paçalarını sıvayan Selman bin Abdülaziz, öneriyi getiren göçmene ayağını yıkattı. Bu sırada meydana gelen bir kargaşa sonunda Suriye göçmeni olduğu öğrenilen kişi hastaneye kaldırıldı. Organizasyon yetkilileri tarafından, yıkama töreni sırasında ayağı gıdıklanan kralın istemsiz olarak tepik atması sonucu Suriyeli göçmenin burun kemiğinin çatlayarak kaşının açıldığı ancak kralın sağlığının yerinde olduğu ve endişelenecek bir durum olmadığı bildirildi.

Gündeme Bomba Gibi Düşen Soru: Kıble Ne Tarafta?

Zirvenin olaylı başlangıcından sonra söz alan konuşmacılar tam IŞİD sorunu, İslamiyet’in adının terörle birlikte anılması, Kadın Hakları, İslam ülkelerinin batı sömürge sisteminin parçası haline gelmesi, İslam ülkelerindeki gelir adaletsizliği ve diktatörlüğe yakın yönetim sistemlerini konuşmak üzereyken Malezya Başbakanı Necip Rezak’ın sorusu ile gündem tümüyle değişti. Misafir başbakanın “İkindi namazını kılacağım da kıble ne tarafta acaba?” sorusu gündeme bomba gibi düşerken, davetlilerin kendi aralarında tartıştıkları ve el kol hareketleriyle yön tayin etmeye uğraştıkları görüldü. Daha önceden çalışmalarını yapan Organizasyon Komitesi Kıble Dairesi kıblenin ne yönde olduğunu anlatan kısa bir sunum yaptı.

Savarona’da Akşam Yemeği

İkindi namazından sonra şerbet içip kurabiye yiyen davetlilerin yeniden kongre merkezine girerek oturma düzeni aldıkları sırada akşam ezanının başlaması davetlileri şaşkınlığa uğrattı. Bugünlük bu kadar yeter diyerek salonu terk eden yöneticiler namaz sonrasında ilk olarak Başbakan Davutoğlu’nun Beşiktaş Aile Parkında düzenleyeceği Kornişon Turşusu etkinliğine ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Savarona Yatındaki akşam yemeğine katılacak.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.