Diyarbakırlı Esnaf Ezber Bozdu: Benim Yoğurdum Ekşi

Yoğurdum Ekşi

Akıllara durgunluk veren olay Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde gerçekleşti. Sekiz aydır kendi mahallesinde esnaflık yapan Halil Dumru, dün akşamüstü saatlerinde bakkaldaki yoğurt bölümünün üstüne ‘Yoğurtlar ekşimiştir’ diye yazınca bütün bir mahalle bakkala gelip fotoğraf çekmeye başladı. Yazıyı astıktan kırk, kırk beş dakika sonra sosyal medyada hızla yayılmaya başlayan fotoğraf bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Durumdan rahatsız olan Dumru, saat 19:30 gibi fotoğraf çekimini yasaklayarak, yoğurtların önünde selfie çekmek isteyen mahalleliyi de bakkaldan kovdu. Akşam saatlerinde ulaştığımız Halil Dumru, konuşmak istemediğini söylese de Kaparoz’dan aradığımızı öğrenince, kısa bir röportaj yapabileceğini belirtti.

“Hakikaten Acımsı, Böyle Pis Bir Ekşiliği Var Benim Yoğurdumun”
Muhabirimizin Halil Dumru ile yaptığı röportaj aşağıda yer alıyor:

– Halil Bey, yoğurtların üstüne neden yoğurtlarım ekşi diye yazdınız?

– Öğleden sonra biraz yoğurt çekti canım, iki kaşık yerim diye aldım yoğurtlardan birini. Baktım ki yoğurtlar ekşimeye başlamış, ben de bu notu yazdım.

– Kim alır ki ekşi yoğurdu?

– Bilmem. Şimdilik dört kâse satıldı, alıcısı varmış demek ki.

– Atalarımızdan kalma ‘Kimse yoğurdum ekşi demez’ diye bir söz var.

– Atalarımızın yoğurdunu yemedim onun için bir şey söyleyemem ama benimkiler ekşimişti. Hanım yapıyor benim yoğurtları, üç gün falan oldu yapalı. İlk yapıldığında da beğenmediydim zaten. Böyle bulaşık suyuyla yapılmış gibi acımtırak bir tadı var, mayasından mıdır nedir, bilmiyorum artık. Zaten çok güzel değildi, şimdi bir de ekşidi, bayağı boktan bir yoğurt oldu.

– Neden satıyorsunuz o zaman bu yoğurdu?

– Herkesin zevki bir değil. Çok seveni var bizim yoğurtların, yirmi kilometre öteden sırf bizim yoğurt için gelenler var bu bakkala ama bana sorarsan beş para etmez. Bugünden sonra da bir daha ağzıma sürmem zaten.

– Eşinize söyleseniz ya. Belki gözden kaçırdığı bir şey vardır.

– Bütün yoğurtlar ekşir zamanla. Ekşilik önemli değil ama bazen de böyle soğan gibi kokuyor neden bilmiyorum. Yani hakikaten acımsı, böyle pis bir ekşiliği var benim yoğurdumun. Yedikten sonra bile gitmiyor o pis tat insanın ağzından.

– Bayat ekmek de satıyormuşsunuz.

– Alt dolap bayat ekmek dolabıdır. Bilir mahalleli.

– Kim alıyor bayat ekmeği?

– Alan oluyor işte, çetelesini tutmuyoruz her şeyin. Ben tazeyken üste bayatlayınca alta koyuyorum sadece. Kim hangisini isterse onu alıyor.

– Peki çok teşekkür ederiz Halil Bey.

– Eyvallah, güle güle.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.