Kamuda Yap İşlet Devret Modelinden Yap Zarar Et S’ktret Modeline Geçiliyor

Yap İşlet Devret

Hükümet kamu yatırımları için devrim niteliğinde bir karar verdi: 2022 yılından itibaren aşama aşama Yap İşlet Devret modeli bırakılarak Yap Zarar Et S’ktret modeline geçilecek.

İş adamları ve müteahhitler tarafından büyük bir sevinçle karşılanan karar hakkında açıklamalarda bulunan Hasibe Tıngır “Bugün açıkladığımız modelle kamu yatırımlarının önündeki pek çok engeli kaldırmış oluyoruz.” dedi.

“İş Adamlarımızın Üstündeki Ürkekliği Atmalarını Sağlayacağız”

İnşaat piyasasında ciddi bir hareketlenme beklediklerini söyleyen Tıngır “Yap İşlet Devret modelinde iş adamlarının büyük endişeleri vardı. İş adamlarımız “Efendim bu yatırımı yapıyoruz ama kârlı biçimde işletebilecek miyiz?”, “Bu dönemin sonunda devredebilecek miyiz?” gibi sıkıntılar içindeydiler. Her şeyden önce iş adamlarımızın zarar etme korkuları vardı. Yani biz bu dağ başına bu yolu yapıp, gişeye de şu kadar para yazıyoruz ama bakalım buradan bu kadar insan geçecek mi? diye anlamsız korkular içinde çalışıyorlardı. Artık yeni modelimizde iş adamlarımızın üstündeki bu ürkekliği atmış oluyoruz. Kârına zararına bakmadan dökecekler asfaltları.” dedi.

“Yap İşlet Devret Modelinde Kim Yapacak, Kim İşletecek, Kim Kime Devredecek Gibi Belirsizlikler Vardı”

Yeni modeli anlatan Tıngır “Yap-İşlet-Devret modelindeki ayrı bir sorun da bu yatırımı kim yapacak, kime devredecek gibi konulardı. Açıkçası bize karışık geliyordu bu sistem. Yap-Zarar Et-S’ktret modelindeyse tek bir iş adamıyla tüm süreci götürebileceğiz. Yolu iş adamlarımız yapacak, zararı halkımız karşılayacak, S’ktretme kısmını da biz üstlenmiş olacağız. Daha basit ve hızlı bir modele geçiyoruz, yazışma işleri de önemli ölçüde azalmış olacak.” dedi.

“Biz Memleketin Bir Yarısını İnşaat, Kalan Yarısını Hafriyat Alanı Olarak Görüyoruz”

Açıklamalarını sürdüren Tıngır “Yeni Türkiye’de artık yatırım yapmaktan korkulmayacak. Yok fizibiliteymiş, ÇED raporuymuş bunlarla zaman kaybetmeyeceğiz. Bakanlıkta rapor yazan arkadaşları da kursa gönderiyoruz. Şu an memur arkadaşlarımız sahada harç karmayı, demir bükmeyi ve kamyon kullanmayı öğreniyorlar. Yani bir iş çıkaracakları da yok ama iki sayfa rapor yazana kadar iki tuğla taşısalar bizim için kâr. Hiç taşımasalar bile olur. Memleketin rapora değil betona ihtiyacı var. Planlama konusunu da şöyle çözüyoruz: Memleketin bir yarısını inşaat, diğer yarısını da hafriyat alanı olarak planlıyoruz” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.