“Mangalını Zor Yere Kuranlar” Vizyona Giriyor

Tarih boyunca zorluklarla başa çıkmasını bilenlerin hikayesi... Bir Sinan Çetin filmi...

Sinan Çetin’in yönettiği, “Mangalını Zor Yere Kuranlar” Türkiye’deki çok sayıda salonda bu hafta vizyona giriyor. Adsız kahramanların bilinmeyen destanını anlattığını söyleyen Çetin ile evinin balkonunda, mangal başında sohbet ettik.

Tarih Boyunca Zorluklarla Başa Çıkmasını Bilenlerin Hikâyesi

İşte Sinan Çetin ile röportajımız:

Kaparoz: Neden mangal?
S.Çetin: Bu filmi çekmeye bundan dört yıl önce karar verdim. Cihangir’deki evimin balkonunda mangal yaparken komşularım hep şikâyet eder, bu yüzden aramızda ufak tefek sürtüşmeler olur, taşlı bıçaklı kavgalar çıkardı. Ben de o zaman kendime aynı soruyu sordum: Neden mangal? Günlerce, haftalarca, aylarca bu soruyu düşündüm. İşte bu film aslında belki de benim bu arayışımın bir dökümü. Aynı zamanda, tarih boyunca zorluklarla başa çıkmayı bilenlerin hikâyesi diyebilirim bu film için.

Kaparoz: Film ne kadar mal oldu?
S.Çetin: Tam yedi kıtada, kırk bir farklı ülkede çekim yaptık. Bir gün gemide mizana direğine tırmandık, ertesi gün okyanusun derinliklerinde dalış yaptık, Yozgat’lı bir aileyle Everest denememiz bile oldu. Dolayısıyla ucuz bir film olduğunu söyleyemem ancak bu filmde anlatılanlar, benim açımdan parayla ölçülebilecek şeyler değil. Mangal nasıl bir gönül, bir sevgi işiyse, bu film de aynen öyle.

Adsız Kahramanların Bilinmeyen Destanı

Kaparoz: Film için adsız kahramanların bilinmeyen destanı diyorsunuz.
S.Çetin: Evet. Filmi çekerken böyle bir şey aklımda yoktu ancak mangal kurabilmek için zorluklarla mücadele eden insanların hikâyesini gördükçe bu destan fikri kafamda şekillendi. Film bir belgesel tadında. Çekimlerde öylesine farklı insanlar tanıdık ki. Mesela Halit Abi. Mangal uğruna hayatta her şeyini, işini, ailesini kaybetmiş bir insan ancak her hafta elinde mangalıyla Maltepe sahile gitmeyi sürdürüyor. Filmde izleyeceksiniz Halit Abi’yi, sadece mangalını, kömürünü değil, Maltepe sahillerine içindeki tarifsiz acıları da, tükenmiş umutlarını da götürüyor Halit Abi. Belki de yitirdiklerini arıyor yanan kömürün dumanında. Ya da yiyeceklerin kokusu ona ailesini hatırlatıyor. Bilemezsiniz. Ben yalnızca şu kadarını söyleyebilirim, bu insanlar mangal kuracakları yere dirençle, inançla, cesaretle yürüyorlar.

Kaparoz: Gişede nasıl bir başarı bekliyorsunuz?
S.Çetin: Mangalını Zor Yere Kuranlar aslında oldukça zor bir haftada vizyona giriyor çünkü bu hafta bizim filmle birlikte farklı bir destan filmi daha vizyona giriyor. The Tank: Hem Altında Ezildim, Hem Üstünde Gezindim. Ben iki filmin de izleyenler tarafından beğenileceğine inanıyorum. Bu yüzden iki film de birbirinin önünü kesmeyecektir. Belki sadece sinemaseverlere biraz masraf çıkartmış olacağız.

Kaparoz: Başarılar.
S.Çetin: Çok teşekkürler.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.