İşte Abdülhamid’in Geliştirdiği İlk Arama Motoru

Kaparoz, Sultan Abdülhamid’in geliştirdiği ilk arama motorunun görüntülerine ulaştı. Google’ın atası olarak kabul edilen tarihin ilk arama motoru 1894 tarihinde bizzat Abdülhamit Han tarafından yapılmış.

“Abdülhamid Tarafından 1894’te Yapılan İlk Arama Motorunun Adı Goygoy’du”

Geleceği gören Abdülhamid, 1891 yılında yakın çevresine “Aradığımız hiçbir şeyi bulamıyoruz, bununla ilgili bir çalışma içerisindeyim.” diyerek bu konu üzerinde düşünmeye başladığını belli etmişti. 1893 yılında dönemin ünlü Osmanlı mühendislerini yanına çağıran Abdülhamid gelecek yüzyılda belki de çok önemli bir ihtiyaç olacağından bahsettiği ilk arama motorunu detaylı olarak anlatmış ve kendilerinden bu konuda çalışma yapmalarını istemişti. Bir yıllık bir çalışma sonunda mühendis grubunun dişe dokunur bir gelişme gösterememesi üzerine kolları sıvayan Abdülhamid Han 1894 yılında tarihin ilk arama motoru Goygoy’u icat etti. O zamanın teknolojisi için bir devrim kabul edilen dört farklı büyüklükteki Goygoy, bulgurdaki toprağı, pirinçteki taşı ve sütteki samanı arayarak bulmaya imkân sağlıyordu.

“Cumhuriyet Döneminde Goygoy’dan Uzaklaşıldı”

Konu hakkında görüşlerini açıklayan Prof.Dr. Sofuoğlu “Sultan Abdülhamid’in icat ettiği arama motoru Türkiye’nin kaderini değiştirebilecek özelliklere sahipti ancak yabancı devletler bu teknolojinin önünü kestiler. Cumhuriyet döneminde ise Abdülhamid ve çok önemli icatları unutturulmaya çalışıldı. Bugün, ne yazık ki benim gibi birkaç yerli ve milli akademisyen dışında bu gerçekleri halka açıklayan kimse yok. Amerika Goygoy’u taklit ederek bugün milyarlarca dolarlar kazanıyor, biz de bu teknolojileri tekrar satın almak için çalışıp duruyoruz. Arkadaş, satın almaya çalıştığın bu teknoloji zaten senin. Senin ataların yapmış bunu. Hem de Google’dan daha iyisini yapmış, sen neden kendi tarihine sahip çıkmak yerine yabancıların arkasında dolanıyorsun ki?” dedi.

“Goygoy’un Altına Bir Veri Tabanı Ekleyip Telif Ödememek İçin de Adını Google Yaptılar”

Goygoy’un kullandığı teknoloji hakkında bilgi vermeyi sürdüren Prof.Sofuoğlu “Goygoy bugün bildiğimiz arama motorları ile aynı teknolojiyi kullanıyor. Aranan nesneleri yüzeyde bırakıp diğerlerini aşağıya gönderiyor. Hem de bunu fiziksel olarak yani gerçek anlamda yapıyor. Örneğin, Abdülhamid Han’ın arama motorunda pirinçteki taşı aradığımızda, elimizde bir avuç taş bulabiliyorduk. Oysa Google’da “pirincin içindeki taş” diye bir arama yaptığımızda Google bize “Pirincin içindeki siyah taştan değil beyaz taştan korkun” diye bir Japon Atasözü getiriyor. Yani ne işe yaradığı belli olmayan saçma sapan bir arama motoru. Ben pirincin içindeki taşı arıyorum, Japon Atasözü aramıyorum ki. Sen niye bana Japon Atasözü getiriyorsun?

Amerikalılar Goygoy’u keşfettikten sonra bunun altına bir veri tabanı koyup üstüne de uyduruktan bir arama sayfası giydirdikten sonra Google adıyla piyasaya sürdüler. Tabii Goygoy deseler Abdülhamid’in torunlarına yani bizlere telif ödemek zorunda kalacaklardı. Onun için adını Goygoy değil Google yaptılar. Kendi değerlerimize sahip çıkamayan bizler bugün Google’de ‘Abdülhamid’in yaptığı ilk arama motoru’ diye arama yapıyoruz. Be akılsız adam, senin arama motorunu çalan adam o bilgileri orada bırakır mı? Goygoy’la ilgili tüm bilgileri Google ve Amerika ortadan kaldırttı.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

1 Comment

Yorumlar kapatıldı.