Kadını Aşağılayan Sözcüklerle Birlikte ‘Kadın’ ve ‘Karı’ Sözcüğü de Sözlükten Çıkarıldı

Kadını aşağılayan sözcükleri, sözlüklerinden temizleyen Türk Dil Kurumu, bunlardan sonra ‘kadın’ ve ‘karı’ sözcüğünü de sözlüklerinden çıkarttı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan TDK yetkilisi “Şimdi dilimizdeki deyimlere baktığımızda ‘kadın’ ve ‘karı’ sözcükleri kendi başına bir hakaret sözü olarak da kullanılabiliyor. Güzel Türkçemizde karı gibi’den sonra istediğiniz hakareti edebilirsiniz. Karı gibi korkak olmak, karı gibi sırıtmak, karı gibi kaçmak ne derseniz olur yani. Dilimizde böyle sulu, yılışık kimselerin de genel olarak ‘karı gibi tavırlar sergilediği’ vurgulanır. Durum bu.” dedi.

“Toplantıda Tartışma Çıkınca Tek Kadın Üyemiz Affedersiniz Karı Gibi Ağlamaya Başladı”

Kadın konusunu kökünden halletmeye kararlı olduklarını söyleyen TDK Yetkilisi “Geçen hafta, kadını aşağılayan sözcükleri dilimizden temizlemek amacıyla yaptığımız toplantıda ufak bir tartışma yaşandı. Bir dilbilimci arkadaşımız başka bir akademisyen arkadaşımıza ‘Ne söyleyeceksen adam gibi söyle, karı gibi ağzında geveleme’ dedi. Akademisyen arkadaşımızın da dilbilimci kardeşimize ‘Sensin lan karı, lafını geri al’ şeklinde bir çıkışı oldu. Daha sonra bu iki arkadaş sözlerini geri aldılar ve adam gibi özür dilediler birbirlerinden. Ancak toplantıdaki tek kadın üyemiz, bu tartışma sırasında affedersiniz karı gibi ağlamaya başladı. Yani karı gibi demem doğru değil ama kendisi zaten kadın olduğundan bir aşağılama amacıyla söylemiyorum. Zaten biliyorsunuz artık bunu da sözlüklerden çıkarttık. Evet, ne diyordum, kadın arkadaşımız ağlayarak dışarı çıktı. Sonra biz durumu anladık. Kendisi ‘karı gibi’ sözünden alınmıştı. O an bizde şimşek çaktı: ‘Karı’ veya ‘kadın’ sözcüğünün kendisi de bir hakaret olarak algılanıyordu. Biz de bunu gördükten sonra ‘karı’ ve ‘kadın’ sözcüklerini de sözlüklerimizden çıkartmaya karar verdik. Herkes adam olacak.” dedi.

Kaparoz muhabirinin “Artık genelev çalışanları için de ‘hayat kadını’ değil de ‘hayat adamı’ mı denilecek?” şeklindeki sorusu karşısında bocalayan yetkili “Yani onu düşünmedik tabii. Adam adama markaj oluyor ama, bu konu adam adama olabilir mi tabii bunu uzmanlarına sormak lazım. Orası bizim işimiz değil. Ancak bir sorun olacaksa ‘genelev’ sözcüğünü de sözlüklerden çıkartabiliriz.” dedi.

“Eskiden Bir Kadını Yüceltmek İçin ‘Adam Gibi Kadın’, Erkeği Aşağılamak İçinse ‘Karı Gibi Adam’ Deniliyordu”

Açıklamalarını sürdüren TDK yetkilisi “Artık kadın da olsa, erkek de olsa biz ona adam diyeceğiz. Bu sayede cinsiyet ayrımını da ortadan kaldırmış oluyoruz. Artık herkese adam gibi, yani erkek gibi davranılacak. Biliyorsunuz eskiden bir kadını yüceltmek için ‘adam gibi kadın’ deniliyordu. Aynı şekilde erkekleri aşağılamak için de ‘karı gibi adam’ deniliyordu. Artık bu ikisi de mazide kalmış olacak. Sanırım bu uygulama dünyada ilk. Kadın hakları falan diyoruz ama sonuçta kadın yani. Hakları ne kadar olabilir ki? Bu uygulamayla tüm kadınlar adam statüsüne yükselmiş olarak erkeklerle eşit olacaklar.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

1 Comment

  1. Keyifle okuduğum en güzel kaparoz haberler KAPAROZ’DA…

Yorumlar kapatıldı.