Sevk Zinciri: Aile Hekimini Dövmeden Hastane Hekimi Dövülemeyecek

Sağlık Bakanlığı, kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine doktorlara saldıran vatandaşlarla ilgili olarak yeni bir karar aldı. Yıllardır bünyesindeki hekimleri korumakta aciz kaldığı için eleştirilen Sağlık Bakanlığı, dayakta sevk zinciri uygulamasıyla hekimlere yönelik şiddetin önüne geçmekte kararlı olduğunun sinyalini verdi.

“Dayak, Sevk Zincirine Uygunsa Suçu Kendimizde Arayacağız”

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı müsteşarı Samiye Koza “Bildiğiniz gibi bizim bir sevk zincirimiz var. Bir rahatsızlığınız varsa önce aile hekimine gidiyorsunuz, eğer o sevk ederse hastanelere gidebiliyorsunuz. Biz dayak konusu gündeme gelince konuyu bu açıdan ele aldık. Artık hastanede doktorlarını döven vatandaşlarımızın sevk geçmişlerini inceleyeceğiz. Eğer hastamız daha önce aile hekimini dövmüş, hâlâ hırsını alamadığı için hastanedeki doktoru da dövüyorsa biz suçu kendimizde arayacağız. Yani “Vatandaş niye bizi dövüyor?” diye kendimize soracağız. Ancak kişi aile hekimine uğramadan doğrudan hastanedeki hekimi dövüyorsa işte o zaman Sağlık Bakanlığı olarak bu hastamızı uyaracağız. Sevk zincirine uymayan dayağı da kesinlikle kabul etmeyeceğiz.” dedi.

“Dayak Pastasından Özel Hastanelerimizin de Pay Almasını İstiyoruz”

Açıklamalarını sürdüre Samiye Hanım “Biliyorsunuz bizimle birlikte bir sağlıkta özelleşme hamlesi geldi. Özel hastanelerimiz dolup taşıyor, özel hastane sahipleri ihya oluyor. Ancak dikkatlice baktığınız zaman, parayı özel hastaneler kazanıyor ama dayağı devlet hastanesi personeli yiyor gibi çarpık bir durum var. Biz vatandaşlarımızdan bu konuda bir özeleştiri bekliyoruz. Dayak konusunda biraz daha adaletli olsunlar. Yani özel hastanelerde son kuruşuna kadar paralarını harcayıp, hırslarını devlet hastanesi çalışanlarından almasınlar. Özel hastanelerimizde de bir temiz dayak çekilebilecek doktorlarımız var. Eğer isterseniz ben bir iki isim verebilirim, bizim dönemden. Buradan son kez hatırlatmak istiyorum. Hastalarımız lütfen ilk olarak aile hekimlerine başvursunlar. Yani başlarını aile hekimlerine vursunlar. Kafa atmak manasında söylüyorum. Sonra hırsları geçmediyse sevklerini alıp özel devlet demeden hastanelere girişsinler. Sevk zincirimizin bozulmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bunu baştan söylemiş olalım. Hastalarımız bizim kurallarımıza uymadıkça attıkları dayak geçersiz olacak. Bunu bilsinler.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.