Merkez Bankası: “Kuru Artırmak Yerine Doların Gramajını Düşüreceğiz”

Dolar Gramaj

Merkez Bankası yöneticilerinin Fırıncılar Odası Başkanı ile yaptığı görüşmeden ekonomi yönetiminde radikal kararlar çıktı. Ekonomi çevreleri görüşmenin ekmek fiyatları ile ilgili olacağını düşünüyordu ancak Fırıncılar Odası Başkanı’nın ülke ekonomisi ile ilgili yorumlarını değerlendiren Merkez Bankası yetkilileri bir dizi tedbir üzerinde görüş birliğine vardı.

“Artık Dövizi Kontrol Altında Tutmak İçin Döviz Kuruyla Değil Dövizin Gramajıyla Oynayacağız”

Bugün sabah saatlerinde Fırıncılar Odası Başkanı ile toplantıya giren Merkez Bankası yöneticileri yaklaşık iki saat süren toplantıdan gülen yüzlerle çıktı. Toplantının ardından basına açıklama yapan Merkez Bankası Sözcüsü alınan radikal kararları şöyle açıkladı: “Arkadaşlar para piyasalarında bugüne kadar denenmemiş bir yöntemi uygulamaya sokuyoruz. Bugünden sonra dövizi kontrol altında tutmak için döviz kuruyla değil dövizin gramajıyla oynayacağız. Şöyle anlatayım, bugün 1 dolar 25 TL. Biz 1 doları 24 TL yapmak için doların gramajını azaltacağız. Bakın 1 dolardan 4 cent düşürdüğümüzde kur da otomatikman 25’ten 24’e düşmüş oluyor. Aslında fırıncıların, pazarcıların kullandığı son derece geleneksel bir yöntem. Hani pazarda sivri biber pahalandı mı, kilosu demek yerine, yarım kilosu şu kadar derler. Bizimki de o hesap olacak. Bu enstrümanla kuru istediğimiz noktaya çekebiliyoruz. 0,8 doların TL karşılığı 20 Lira. Eğer doların gramajını 90 cent düşürürsek kur 2,5 TL oluyor. Halkımız bize güvensin. Bu işi tereyağından kıl çeker gibi halledeceğiz inşallah” dedi.

“Yapısal Reform Uzun İş, Biz Hemen Yarın Sonuç Alacak Hamleler Yapıyoruz”

Açıklamalarını sürdüren sözcü “Şimdi yapısal reform, üretim ekonomisi, tasarruf tedbirleri diyenler çıkacaktır. Arkadaşlar siz yapısal reform nasıl yapılır, kaç yılda sonuç alınır biliyor musunuz? Biz düzenimizi kurmuşuz, her şey gayet güzel, bu döviz işini de ayarladık mı başka hiçbir problemimiz kalmıyor. Reform denilen şey birkaç yıllık bir program. Bizim hamlemiz ise yarın sonuç almaya yönelik. Onun için böyle üst perdeden akıl veren kişilere ihtiyacımız yok. Efendim profesörmüş, hocaymış biz onların kim olduklarını da gayet iyi biliyoruz. Göreceksiniz bizim bu hamlemizden sonra ABD de bunalıma girecek. Yaptırımlar çöpe gitmiş gibi bir durum yaratacağız. Gramaj enstrümanı elimizde olduğu sürece, ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olmaları mümkün değil.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.