İşte Dünyayı Sarsan Türk Mucitleri

Kaparoz, yaşamlarını bilim ve teknolojiye adayarak insanlığa büyük katkılarda bulunan son dönem Türk mucitlerini derledi. İşte kendilerinden çok söz edilen ancak adları bilinmeyen kahraman Türk mucitleri:

  • Mahmut Siklamen: Ücretsiz Telefon Görüşmesini Buldu
    Liseden sonra ankesörlü telefonlar üzerine çalışmaya başlayan Mahmut Siklamen, 1974 yılında Berlin’de gurbetteki evinde geliştirdiği buzdan jetonla, şehirdeki ankesörlü telefon üzerinden Kırşehir’deki anasıyla görüşmeyi başardı. Tarihteki ilk beleş görüşmeyi yapan Siklamen, ücretsiz telefon görüşmesinden sonra, beleş seyahat konusunda da önemli çalışmalarda bulundu.
  • Sermet Karanfil: Kestirmeyi Buldu
    Hollanda’da her gün geçtiği parkta çitin etrafından dolanmak yerine, üstünden atlayıp çiçeklere basarak aradan giden Karanfil, bulduğu kestirme yol sayesinde yolu 140 metre kısalttı. Bu buluşu ile haftada 659 kalori tasarruf eden Karanfil, kısa sürede 133 kg ağırlığa ulaşarak farklı bir rekora daha imza attı.
  • Haydar Portakalçiçeği: Peygamber Vitesini Buldu
    Nevşehir’de taksicilik yaparken araştırmalarına başlayan Haydar Bey aracın boş viteste daha az yaktığını düşünerek araç hızını aldıktan sonra vitesi boşa atmaya başladı. Bu sayede ayda elli kuruş civarı bir kazanç sağlayan Portakalçiçeği’nin buluşu kısa sürede tüm taksiciler tarafından kullanılır oldu. Çevresinde peygamber gibi bir insan olarak tanınan Haydar Bey’in geliştirdiği boş vites yöntemine peygamber vitesi adı verildi.
  • Hamza Sümbül: Otel Odasında Yokken Klimayı Çalıştırmayı Başardı
    Hamza Sümbül, oda giriş kartı ile klimanın çalıştırılabildiği bir otelde, odasındaki kart yuvasına kredi kartını sokarak odada yokken klimayı çalıştırmayı başardı. Sümbül, 2001 yılındaki bu buluşu ile sektörü derinden sarstı.
  • Namık Bülbül: Damacanayla Çiftleşen İlk İnsan Oldu
    Ortaokuldan sonra tahsil hayatına ara vererek damacanalar üzerine araştırmalar yapan Namık Bülbül, dört yıllık çalışmanın ardından damacanayla çiftleşmeyi başaran tarihteki ilk ve son insan oldu.
  • Hıdır Kaynak Mimoza: Sıraya İlk Kaynağı Yaptı
    Vergi Dairesinde arzuhalci olarak çalışan Hıdır Kaynak Mimoza, her dilekçe için sıra beklemekten usanınca 1996 nisan ayının ilk pazartesi gününde, sohbet bahanesiyle ön sıralardaki arkadaşlarının yanına gidip biraz oyalandıktan sonra, kimseye fark ettirmeden sıranın ön tarafına geçmeyi başardı. Hıdır Kaynak Bey’in buluşu zamanla yaygınlaştı ve bu yöntem, mucidinin adıyla, yani kaynak yapmak olarak anılmaya başlandı.
  • Sait Diken: Süte İlk Kez Suyu Kattı
    Liseyi bitirdikten sonra kimya araştırmalarına merak salan Sait Bey, babasından kalan işletmede süt üretimiyle ilgili denemeler yapmaya başladı. Üzerinde yaklaşık 6 yıl çalıştığı projesini 1983 yılında tamamlayan Sait Bey, sütle suyu karıştırarak sütün üretim maliyetini %30 düşürmeyi başardı. Geliştirdiği yöntemle litresi 20 kuruşa mal olan sütü, 14 kuruşa kadar çeken Sait Bey’in sütünden yoğurt yapmak isteyen bir başka bilim insanı ise yoğurt ve su kullanmadan ayran yapmayı başardı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.