Tersine Beyin Göçü: 24 Bin Lira Aylıkla Yurda Dönen İlk Akademisyen Gözaltına Alınarak Silivri’ye Gönderildi

Tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında yaptığı başvuru kabul edilen A.T. bugün indiği İstanbul Atatürk Havalimanında gözaltına alınarak tutuklandı. Osman Kavala dosyasında adı geçen A.T. Gezi Parkı direnişine destek olmak suçlamasıyla yargılanacak.

“Sistem Süper Oldu, Sanıklar Kendi Ayaklarıyla Geliyorlar”

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili “Aslında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Tersine Beyin Göçü projesini bize ilk açtığında biz buna pek güvenmemiştik. Kendisine de ‘Buna kimse buna başvuru yapmaz’ diye düşüncelerimizi aktarmıştık ama bugün görüyoruz ki biz yanılmışız. Sayın Bakanımız haklı çıktı. Dün bir, bugün iki, eğer böyle devam ederse on beş, yirmi kişi daha tutuklarız. Eğer bu projemizi duyurmak yerine, ilgili ülkelerden bunların iadesini istemiş olsaydık hem günlerce uğraşacaktık hem de hiçbir sonuç alamayacaktık. Bu sistem gerçekten süper oldu, yani düşünsenize suçlular kendi ayaklarıyla geliyor. Ben buradan bir kez daha Sayın Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Sizlerden ricam, çok da büyütmeyelim bu haberi ki insanlarda bir kuşku oluşmasın. Beklediğimiz daha büyük lokmalar var” dedi.

“A.T.’nin Ailesi: Gitme Dedik ama Dinletemedik”

Kaparoz’a açıklamalarda bulunan A.T.’nin eşi “Kendisini bu sabah İstanbul’a yolcu etmiştik. Daha sonra radyodan haberleri dinledim. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Turgut Tarhanlı ve çok sayıda öğretim görevlisinin gözaltına alındığını duydum. Hemen kendisini arayıp, bunun bir tuzak olabileceğini söylemek istedim ancak telefonu kapalıydı. İstanbul’a indiğindeyse her şey için çok geçti. Ben buradan yetkilileri kutlamak istiyorum. Gerçekten güzel planlanmış, son derece profesyonel bir çalışma. Bildiğiniz gibi uygulamada araştırmacıların eş ve çocukları için de aylık 2 bin 250 TL aile ödeneği sağlanacağı belirtiliyordu. Ayrıca tüm aile için de sağlık sigortası desteği öngörülmüştü. Türkiye’ye geliş uçak biletimiz bile devlet tarafından karşılanacaktı ancak eşimin demek ki bir kuşkusu vardı ki kendisi önden gitmek istedi. Neyse en azından biz paçayı kurtardık” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.