Köşe Yazarlarına Fiyat Etiketi Zorunluluğu Getiriliyor

Hürriyet’ten Ayşe Arman’ın para karşılığı röportaj yaptığının duyulmasından sonra medyadaki diğer satılık kalemlerin köşelerine de fiyat etiketi zorunluluğu getirildi. Buna göre ticaret erbabı her yazar köşesine fiyat tabelası asmak zorunda.

Uygulamanın duyulmasının ardından merkez medyadaki ünlü yazarların birer birer tabelalarını asmaya başladıkları görüldü. Yeni uygulama pek çok yazar tarafından olumlu karşılanırken, tabelaları gören okurlar da ‘Vay anasını’ şeklinde tepki gösterdiler.

Yazarlar Uygulamayı Destekliyor

E.Özkök:

Ben uygulamayı son derece olumlu karşılıyorum. Eğer piyasa ekonomisinin gereği olarak, bir mekanizma kurulmuşsa siz bunu yok sayamazsınız. Yani bunları gizlediğiniz zaman aslında ortadan kaldırmış olmuyorsunuz. Sadece kapalı kapılar ardına iteklemiş oluyorsunuz. Herkesin eskiden bildiği bir durumdu bu ama açıklanmıyordu. Şimdi yazarlar açıkça yapma şansına kavuşmuş oluyor. Göğsünü gere gere asacak tabelasını, pazarlığını yapacak. Öyle satacak kalemini. Tabii gelirleri üzerinden vergisini de ödeyecek. Bu vergi de okura yol olarak, su olarak geri dönecek. Yani ben bu ticaretin bir kamu hizmeti gibi ele alınması gerektiğini düşünüyorum.

A.Hakan:

Uygulamayı yürekten destekliyorum. Artık bunların şeffaf olması gerekiyor. Yani bakıyorsunuz adam patronun yatında tatil yapıyor, dünyayı geziyor. Bütün bunlara gerek var mı? Verirsin nakit parasını, o istediği gibi gezer. Eskiden bu tür çetrefilli ilişkiler içinde paranın bereketi de kaçıyordu. Şimdi yazarlarımız eline net olarak ne geçeceğini bilecek. Köşesini mi kiralayacak, kalemini mi satacak, ona göre karar verecek.

A.Selvi:

Uygulama çok güzel yalnız kalemini özel sektör firmalarına satanlarla kamuya satanlar arasında bir fark olmalı. Ben kalemini devlete satan bir yazarın daha az vergi ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Belki bir vergi iadesi şeklinde olabilir ya da yüzdesel olarak en baştan eksik vergi tahakkuk ettirilebilir. Aksi takdirde herkes, uzun vadede daha fazla para verecek olan özel sektörü tercih edecektir. Bu da uzun vadede kamunun zarara uğramasına neden olur. Uzun vade demiş miydim?

Vatandaş: “Fiyatlar Çok Pahalı”

Hasan Yıldırım (33):

Uygulamayı doğru buluyor ve destekliyorum. Bugün pazarda pek çok yazarın köşesini gezme fırsatımız oldu ama fiyatlar çok yüksek. Yani vatandaşın alım gücüyle kıyaslandığında, tabelalardaki fiyatların astronomik fiyatlar olduğunu düşünüyorum. Eğer bu yazarlar halkın yazarıysa, fiyatları da halkın erişebileceği düzeyde olmalı. Yani vatandaşlar, özel bir günü için ya da sevgilisine vereceği bir mesaj için bu yazarları kiralayabilmeli. Birbirimizi kandırmayalım, şu anki fiyatlardan sadece zenginler satın alma yoluna gidebilir bu yazarlarımızı.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.