Konyalı Bilim Adamlarının Geliştirdiği Robot Mini Ada, İntihar Girişiminde Bulundu

Antalya’da dördüncüsü düzenlenen Akdeniz Bilişim Zirvesi’nde dans gösterisi yapmak üzere sahneye çıkan insansı robot ‘Mini Ada’ yaklaşık bir metre yüksekliğindeki sahneden aşağı atlayarak intihar girişiminde bulundu. Mini Ada, “Ben neden diğer robotların yaptığı işleri yapamıyorum?”, “Böyle hıyar gibi yaşamak bana ağır geliyor”, “Ölmek istiyorum” diye bağırarak kendisini bir metrelik sahneden boşluğa bıraktı. Önündeki dijital ekran ile baş kısmı kırılan insansı robot Mini Ada’nın hesaplama yeteneğindeki hatalar sayesinde intihar girişiminin başarısız olduğu öğrenildi.

“Tokyolu Bilim Adamları Nasıl Çözüyor, Gitsin Öğrensinler”

Kaparoz’un ulaştığı insansı robot Mini Ada “Konya’dan da Konyalı bilim adamlarından da gına geldi. İnanın yaşadığım hayattan bezdim. Konya maalesef bir robot için uygun bir şehir değil, olanaklar çok kısıtlı. Bakın çok değil sadece yirmi dört saatinizi bu Konyalı bilim adamlarıyla birlikte geçirin, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bu insanlar sürekli bir konuşma halinde ancak geliştirdikleri bir şey yok. Açıkçası ben kafede çay dağıtan bir alete insansı robot denilmesini de doğru bulmuyorum. Servis yaparken bile karışıklıklar oluyor. Örneğin ben çay dağıtırken, aynı anda birisi yeni bir şey isterse takılıp kalıyorum. Konyalılar ‘Şu an için bunu çözecek teknolojimiz yok’ diyorlar. Tokyolu bilim adamları nasıl çözüyorlar, gidip öğrenseler ya” dedi.

“Başkaları Robotik Kolla Ameliyat Yapıyor, Biz Çay Dağıtıp Popomuzu Sallıyoruz”

Açıklamalarını sürdüren Mini Ada “İntihar etmek istememdeki ikinci bir neden de yeteneklerimle ilgili. Bu tür organizasyonlarda başka robot arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Adamların yapamadığı bir şey yok. Biz ancak çay dağıtıp dans ediyoruz. Dans dediğin de çamaşır makinesi kazanını 600 devirde çalıştırıyorsun, oldu sana dans. Vallahi insan içine çıkmaya utanıyorum. Adımız insansı robot ama ne robotlukla ne insanlıkla ilgimiz var. Yani tabii böyle yeteneği kıt insanlar da var ama insansı robot denilince, en azından model olarak düzgün bir insan alınamaz mıydı? İnanın kendi ettiğim laflardan kendim rahatsız oluyorum. Amipimsi robot denilse hiç değilse alay konusu olmayacağız. Adam robotik kolla falanca ameliyatı yapıyor, arkasından biz çıkıyoruz, sahnede çay dağıtıp popomuzu sallıyoruz.

Ölmek istiyorum. İlk fırsatta tekrar intihar edeceğim. Belki de Konyalı bilim adamları bu şekilde tarihe geçer. ‘İntihar Eden İlk Robotun Hikâyesi’ diye bir belgesel film çekerler arkamdan. Yalnız bir şey rica ediyorum, vasiyetim gibi de düşünebilirsiniz, lütfen bu belgeseli Konyalı film adamları çekmesinler” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.