Türk Sinemasının Onur Gecesi: Külliye Cannes’dan Altın Palmiye’yle Dönüyor

Türk sinemacılarının sansür karşısındaki direnişini anlatan kısa film Külliye Cannes’da En İyi Kısa Film dalında Altın Palmiye kazandı. Sansür yasasını hem de imzalandığı sırada alkışlarla protesto eden sinemacılar, ödül aldıkları sahnede de alkışlarla protestolarına devam ettiler.

Yasa Ne Getiriyor?

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun öncelikle bir sansür komisyonu kurulmasını öngörüyor. Sekiz üyeden oluşacak komisyonda, ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime girmeden önce değerlendirilme ve sınıflandırılması yapılacak. Uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.

Sinemacıların Sansüre Karşı Direnişleri Film Oldu

Altın Palmiye kazanan belgesel niteliğindeki kısa film Külliye sansür yasasını alkışlarla protesto eden sinemacıları konu ediyor. Külliye’de yapılan gizli çekimlerde, yasa imzalanırken toplantı salonuna sızan sinemacıların alkışlı protestosu ve sloganlarına yer veriliyor. Uzmanlar, alkışlı protesto ve sloganlar eşliğinde onaylanan yasayı hikâye eden filmin dünyada bir ilk olduğunu ve sansürcülere bir gözdağı niteliği taşıdığını belirtiyorlar.

Başrollerinde Şahan Gökbakar, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Mahsun Kırmızıgül, Birol Güven, Burak Özçivit, Oktay Kaynarca, Ata Demirer, Tamer Karadağlı, Şoray Uzun, Onur Tan, Şükrü Avşar, Timur Savcı, Cemal Okan, Muzaffer Yıldırım, Çağrı Özeren, Fatih Aksoy, Necati Akpınar, Kerem Çatay, Mehmet Bozdağ, Serdar Öğretici, Raci Şaşmaz, Bülent İnal, Bahadır Özdener, Elif Dağdeviren ve Şükrü Erol Avcı’nın yer aldığı Külliye -sansür kurulunda geçebilirse- Mart ayında çok sayıda sinema salonunda izleyenlerle buluşacak.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

2 Comments

  1. Bu haberde laf olsun torba dolsun anlayışının derin izlerine rastladım. Sinemacıların saraya çıkışı üzerinden eleştiri yapılmış. Soralım o halde! Sinemacılar sorunlarının çözümünü istemek için Yunanistan Kültür Bakanlığı’na mı başvurmaları gerekiyordu? Biraz akıl, biraz insaf lütfen!

    • Sinemanın sorununun ilkesiz sanatcılar olduğunu anlamaya gayret etseniz fena olmayacak bence

Yorumlar kapatıldı.