Milli Piyango Niye Bize Çıkmıyor Lan?

Televizyonda böyle isyan eden bir abi gördüm. Şu halkın güzelliğine, saflığına bakar mısınız, dünyanın hiçbir bölgesinde böyle iyi niyetli bir insan bulamazsınız. Adamın toprağını almışsın, işini almışsın, geleceğini almışsın. Sesini bile çıkartmamış, gene de piyangodan bir şey çıkar umuduyla sıraya girmiş. Oradan da isyan ediyor: “Milli piyango niye bize çıkmıyor lan?”

Güzel abim, sen milli piyangonun giren tarafındasın. Öyle konumlandırılmışsın. Şimdi bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım ki o güzel kafanda soru işaretleri kalmasın, yalan yanlış beklentilerle dünyan kararmasın. Piyango işini üç ana bölüme ayırabiliriz:

  1. Toplanma ve giriş
  2. Çekiliş
  3. Çıkış

Senin yerin ilk bölüm. Belki sen üçüncü bölümde yer almak istiyorsun ama senaryoya göre senin rolün ilk sahnelerde. Maalesef birinci bölümden sonra senin rolün bitiyor. İkinci bölümde izleyici olarak yer alıyorsun, üçüncü bölümden ise haberin bile olmuyor. Orası herkese kapalı. Şimdi sen kendi özgür iradenle hareket edip, kendi kendine üçüncü bölüme gitsen, piyangonun çıkış sahasına yakın bir yerde beklesen, piyango gene sana çıkmaz. Çünkü aslında ortada piyango falan yok. Daha doğrusu piyango bizzat sensin. Milli piyango denen şey senin birinci bölümde arkadaşlarınla bir arada sisteme soktuğun para. Ama sen giren tarafta olduğun için ikramiyeyi toplu halde göremiyorsun. Eğer rolün üçüncü bölümde olsa, belki o zaman sen de görebilirdin.

Şimdi gelelim ikinci hatana. ‘Milli piyango niye bize çıkmıyor lan?’ diyorsun ama piyango kimseye çıkmıyor ki güzel abim. Yani senin sözünü duyunca piyango başkalarına çıkıyormuş da sana haksızlık yapılıyormuş gibi bir hava doğuyor. Ama gerçek bu değil. Son dönemde piyango çıkan bir Allah’ın kulunu gördün mü sen? Kimseye çıkan bir şey yok. Herkes giriş tarafında, kuyruk da o tarafta dikkat edersen. Yani piyangoya girmek için kuyruk olmuş bir kalabalık var ama piyangonun çıkış kısmında kimse yok.

Lütfen üzme kendini güzel abim, sorma böyle sorular. Eğer soru sormak seni rahatlatıyorsa ben şimdi sana sorabileceğin sorular yazacağım. Bunları her gün yemeklerden sonra sor. Yani ‘Milli piyango niye bize çıkmıyor lan?’ demek yerine bu sorulara odaklansan, göreceksin ki kısa sürede kafan rahatlayacak. Şimdi gelelim sorularımıza:

  • ‘Piyango niye bize çıksın lan?’: Bak, bu haliyle soru daha güzel oldu. Artık sorunun öznesi piyango. Yani konuşacaksak piyangodan, kaderden söz edelim. Hem öznesi belli olmayan sorularla kafa karıştırmamış oluruz, hem de kadere isyan noktasına damardan bir giriş yaparız.
  • ‘Biz kimiz ki piyango bize çıksın lan?’: Ben yazdım diye demiyorum ama gerçekten hoş bir soru cümlesi oldu. Hem kendi sorumluluğunu tartışmaya açıyor hem de evrensel bir bakış açısını yansıtıyor.
  • ‘Biz niye piyango bize çıksın istiyoruz lan?’: Burada biraz daha farklı bir yaklaşım söz konusu. Odağında piyango değil de kendi arzu ve isteklerimiz olan, üzerinde belki de saatlerce düşünülebilecek gerçekten de çok farklı bir soru cümlesi.
  • ‘Niye çıksın ki lan piyango?’: İşte benim favorim bu. Yani piyangonun illa çıkması mı gerekiyor? Sen kendi kafanda, kendine göre ideal bir piyango sistemi oluşturmuşsun ama bunun gerçekle uzaktan yakından ilgisi yok. Daha sonra da kendi hayalinde yarattığın bu piyangodan çeşitli eylemleri gerçekleştirmesini bekliyorsun. Niye çıksın ki lan piyango? Bak ona çıksın, buna çıksın demiyorum, niye çıksın diyorum. Yani bu beklentinin kaynağı nedir? Üç kuruş para verdik ya hemen başka bir yerden de çıksın bu para. Lan belki arada kaçak var. Belki sonda delik yok. Girdiği gibi çıkamıyor bu meret. Sen bilip bilmeden niye böyle bir beklenti içine girip isyan ediyorsun? Bana da hiç çıkmıyor piyango. Bak ben isyan ediyor muyum?

İşin gerçeği şu ki milli piyango bana çıksa, ben bu durumdan huylanırım. Zaten bu işin normali piyangonun sana, bana çıkmaması. Genel müdüre çıkmasın, çekilişi yapan görevliye çıkmasın, oradaki notere çıkmasın da bana mı çıksın yani? Bu size normal geliyor mu? Herkes şöyle düşünsün: “Bu çekilişi ben yapsam piyango kime çıkar?” Yani iddialı konuşmak istemem ama herkesin çekilişi kendine çıkar gibi geliyor. Yani ben hıyar mıyım evimde çekiliş yapıp da el âlemin adamına ikramiye dağıtayım. Ona çıkacaksa ben niye uğraşayım lan herifin piyangosuyla. Adam genel müdürlük kuracak, topları alacak, üstüne rakamları yazdıracak, makineyi düzecek, başına noter koyacak, makinenin düğmesine basacak, sonra da Milli piyango sana çıkacak.

Ah güzel abim, sen bir noterin iki saatlik ücreti kaç lira biliyor musun?

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.