Kaza Raporu: Pilot, Uzun Taksi Süresi Nedeniyle Makas Atarak Öne Geçmeye Çalıştı

kaza raporu

İstanbul Havalimanı’nda geçen hafta yaşanan uçak kazasının gerekçesi bugün açıklandı. Geçen hafta, İstanbul Havalimanı’nda, Türk Hava Yolları’na (THY) ait Sümela isimli Boeing 777/300 tipi uçak taksi yaptığı sırada yol kenarında bulunan bir elektrik direğine çarpmıştı. Araştırmalar sonrasında ortaya çıkan gerekçeye göre Sümela isimli Boeing 777/300 tipi uçağın pilotunun, taksi süresini kısaltmak için ‘kestirme’ yolu tercih ettiği öğrenildi.

“Sollamak İçin Burnunu Çıkartınca Sol Şeridi Kapattım”

Konuyla ilgili olarak Kaparoz’a açıklamalarda bulunan bir pilot “Yeni havalimanında taksi süreleri uzun olduğu için pistin başına doğru bir rekabet yaşanıyor. O gün ben önden gidiyordum, gözüm de dikiz aynasında. Baktım arkadaki Sümela’nın pilotu rahat durmuyor. Biz pilotlar aramızda ‘uçağının kıçını başını oynatıyor’ deriz. Aynen o şekilde baktım Sümela bizi sollamak için fırsat kolluyor, hafifçe sol şeridi kapattım. Elimi de yan camdan çıkartıp, sola girmemesi gerektiğini işaret ettim. Ama bu anlamadı, hâlâ burun çıkartıyor, ben solu kapatınca bu da sağa doğru hamle yapıyor. Ben gene de efendiliğimi bozmadan devam ettim. O esnada önümde, sağ şeritte 1995 model bir Boeing gördüm” dedi.

“Benimle Makasa Girenin Sonu Budur”

Açıklamalarını sürdüren pilot “Tabii ben bunu görünce hemen frene asıldım. Sümela da benim uçağın kıçına kadar girdiği için durmakta zorlanıp sağa kırdı direksiyonu. Herhalde duracak diye beklerken baktım vitesi küçülttü. Yardırmış sağdan geliyor, eliyle de bana yavaş işareti yapıyor. Yani ben solda duracağım bu da makasa girip beni geçecek. Ben de verdim gazı tabii. Sağ öndeki uçakla aradaki mesafeyi kapattım, bu aradan geçemeyeceğini anlayınca iyice sağa kırıp yolun dışına çıktı. Emniyet şeridinden devam ediyor. E sonuçta bizim de çoluk çocuğumuz var, eve erkenden gitmek biz de istiyoruz. Ben de asıldım gaza tabii. Bu benim gazladığımı görünce paniğe kapıldı. Sanırım yolun sonundaki elektrik direğini de fark etmedi. Açısını iyice kapattım. Direği gördüğünde zaten her şey için çok geçti. Frenlere asıldı ama kanattan girdi tabii direğe. İçi de müşteri dolu uçağın. Kendi etti kendi buldu. Ben ufak bir el işareti yaptım kendisine. Kestirmeden öyle gidilmez böyle gidilir manasında. Buradan diğer pilot arkadaşlara da sesleniyorum, benimle makasa girenin sonu budur, çok açık söylüyorum. Yeni havalimanında rekabet daha fazla, biraz ustalık istiyor. Böyle ufak tefek manevralar, yarışlar, kestirmeler de işin tadı tuzu” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.