Yargıda Büyük Reform: “Artık Yargıçlar Davalarda Beraberliğe Hükmedebilecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi ile yargıda büyük bir değişiklik gündeme geldi. Mahkemelerde yargıç, davalıyla davacının hangisinin haklı olduğuna karar veremezse davayı beraberlikle sonuçlandırabilecek. Böylece işlerin mahkemelerde çözüleceği beklentisi ortadan kalkarak mahkemelerin iş yükünün azaltılması sağlanacak.

“Mahkemelerin İş Yükü Belirgin Biçimde Azalacak”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir yetkili “Şu an dünyada da olmayan bir siteme geçiliyor. Mahkemelerde beraberlik uygulamasıyla birlikte artık herhangi bir davanın sonuçlanması mümkün olmayacak. Bildiğinizi gibi eskiden on yılda da olsa davalar bir şekilde sonuçlanıyordu. Yeni sistemde ise bu iş mahkemeye gider orada çözülür dönemi artık tümüyle bitmiş olacak. Bu da tuhaf bir yaklaşımdı zaten. Yani eşek kadar insanlar arasında halledememiş de başka birisi bu işi çözecek. Şimdi bakacak ki iş beraberliğe gidiyor taraflar bu durumu kabullenecek. Belki bir sonraki davayı hiç mahkemeye götürmeden kendi aralarında halledecekler. Her şeyi devletten bekleme dönemi bitince mahkemelerin iş yükü de belirgin biçimde azalacak” dedi.

“Beraberlikle Biten Davalarda Mahkeme Masrafları İki Taraftan Ortaklaşa Tahsil Edilerek Cumhurbaşkanlığı Bütçesine Aktarılacak”

Açıklamalarını sürdüren yetkili “Eski sistemde taraflardan birisi üzülüyordu. Artık berabere kalınacağı için üzülen taraf olmayacak. İş çözülmese de insanlar bir şekilde rahatlayacak. Yani adalet de bir yere kadar duygusu oluşacak insanlarda. Kadere boyun eğme eğilimi artacak. Bunlar hep olumlu gelişmeler. Ayrıca berabere biten davalarda mahkeme masrafları iki taraftan ortaklaşa tahsil edilerek cumhurbaşkanlığı bütçesine aktarılacak. Eskiden bildiğiniz gibi kaybeden taraf işi bir üst mahkemeye götürüyor, oradan istediği sonuç çıkmazsa yok Anayasa Mahkemesi, yok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi iş uzayıp gidiyordu. Bir türlü sonuçlanamayan davalar nedeniyle mahkemelerde işler bitmiyordu. Şimdi yargıç kararsız kalırsa kısa bir açıklamayla beraberliğe hükmedecek ve işi bitirecek. Tabii berabere kalan taraflar için bir üst mahkeme seçeneği de olmayacak” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Yorumlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.




Loading Facebook Comments ...