Erdoğan ve AKP’yi Anlamak

AKP’yi Anlamak

Bazı sözler ilk göründüklerinden farklı anlamlar içeriyor olabilir. Bazı sözler başka bir şeyi ima etmek için kasıtlı olarak kullanılıyor olabilir. Bazı sözlerse düşünülmeden söylendiğinden gizli bir düşünceyi açığa vurabilirler. Ancak buradaki durum tümüyle farklı. AKP’nin ve Erdoğan’ın sözleriyle düşünceleri arasında yukarıdakilere benzer bir bağlantı yok. Tümüyle ilgisiz sözler bambaşka anlamları içerebiliyor. Şimdi bunları belli başlıklar altında irdelemek istiyorum.

Seçim Yaklaşıyor mu?

Seçim yaklaşıyorsa, ‘Yüksek Seçim Kurulu şöyle yapar’, ‘Erdoğan böyle yapar’ diyenlere kulak asmayın, bunların tümü başka nedenlerle de olabilir. AKP iktidarında seçimin yaklaştığını gösteren ancak seçimle ilgili olmayan üç tip haber vardır:

– Yerli Otomobil 2020 Yılında Yollarda:

Gizlilik altında tutulan prototipler gazetecilere gösterildiğinde, gazeteciler sırayla ‘Oha’, ‘Yok artık’ ve ‘Vay anasının şeysi’ dedi.

– Erdoğan AB ile Vize Sorununun Halledilmesi İçin Talimat Verdi:

Şu kadar maddeden geriye kalan son 5 madde için bürokratlar çalışmaya başladı bile. Uzmanlar 2020 içinde vize serbestisinin sağlanabileceğini söylüyorlar.

– Erdoğan’la Bahçeli’nin Görüşmesi Uzun Sürdü:

Erdoğan’la Bahçeli sadece seçim öncesinde uzun görüşme yaparlar. Ülke sorunları değil de her türden pazarlık masaya yatırılır. Paylaşım bu pazarlıklara göre yapılır.

Eğer yukarıdaki haberlerden en az ikisini aynı hafta içerisinde görürseniz, rahatlıkla önümüzdeki 12 ay içinde seçim beklediğinizi söyleyebilirsiniz.

Ekonomik Vaziyet

Bu başlığı ikiye ayırarak inceleyelim:

+ Seçenek A

– Askerimiz Kuzey Irak Sınırında:

Askerlerimiz Suriye sınırında operasyon için hazırlanırken ünlü sanatçılarımız şarkı söyleyerek askere moral vermek ğzere sınıra hareket etti.

– Toptancılara Operasyon:

Sattığı ürünler üzerinden aşırı kâr elde ettiği belirlenen semaver, soğan, kuru kayısı veya abajur toptancılarına zabıta tarafından operasyon düzenlendi.

+ Seçenek B

– Ekonomimiz Çok İyi:

Ama öyle, böyle değil, gerçekten on numara. Dört dörtlük bir ekonomi. Süper toparladık.

– Amerikalı Gazeteci, Rahip, Muslukçu Tutuklandı:

Türkiye’de farklı nedenlerle bulunuyormuş gibi görünen ancak CIA ile ilişkileri tespit edilen filanca evinde çorba içerken kıskıvrak yakalandı.

Eğer A seçeneğini işaret eden haberler geliyorsa ekonomi kötü durumda demektir ancak B seçeneği söz konusuysa ekonomik olarak sıçtığımıza işaret eder.

Seçim Sonuçları

– Yakın Zamanda Tutuklamalar Olabilir:

Müjdeli haberi veren Erdoğan henüz isim vermedi.

– Anadolu Ajansı’na Ulaşılamıyor:

Anadolu Ajansı çalışanları önümüzdeki 24 saat boyunca vatandaşlarımıza ekranlardan haber vermek yerine sokaklarda hıyar dağıtacak.

– Ahmet Hakan İzinde:

Yazarımız yıllık iznini kullandığı için yazılarına bir süre ara verecek.

Eğer yukarıdaki gibi haberler geliyorsa AKP seçimi kaybetmiş demektir. Karşı tarafı korkutma çabalarının sonuç vermemesini takiben kabullenme aşaması başlar. Bundan sonra sonuçlar açıklanır.

Erdoğan Kimi Destekliyor?

Erdoğan’ın kimin hakkında ne düşündüğünü anlamak için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsüne veya AKP’li bakanlara değil Twitter’daki Pelikancılara bakmanız gerekir. Örneğin Babacan hakkındaki olumsuz açıklamalara karşın hiçbir yerde Babacan için terörist, PKK’lı, Yunan kökenli gibi ifadeler çıkmıyorsa Ali Babacan’ın Erdoğan tarafından görevlendirildiğini düşünebilir, AKP batarsa ‘Bizi yargılamadan kurtaracak yedek parti’ olarak siyasi arenaya sürüldüğünü ve ‘Ortamlarda muhalefetmiş gibi yap, bir gün yargılanırsak hepimiz birden ayvayı yeriz’ denerek desteklendiğini anlayabilirsiniz.

Herhangi bir haber için yayın yasağı geldiyse hükümetin bu işte bir kusuru olduğunu, eğer, Pelikancılar bir kişi hakkında ‘hırsız’, ‘PKK’lı’, ‘Ermeni’, ‘Yunan’, ‘Soros’un adamı’, ‘dinsiz’ diyorsa Erdoğan’ın yaptırdığı anketlerde bu kişinin önde gittiğini tahmin edebilirsiniz.

Şehide ‘kelle’ deniyorsa AKP’nin Kürtlerle koalisyon aradığını, vatan, millet, Sakarya edebiyatı yapılıyorsa Kürtler bu teklifi geri çevirdiği için AKP’nin milliyetçilerle ittifak zorunda kaldığını anlayabilirsiniz.

Eğer Atatürk’e hakaret anlamına gelebilecek sözler ortada uçuyorsa, AKP’nin %50’nin üzerinde oy almayı beklediğini, Atatürk için mecburiyetten saygı sözleri duyuluyorsa oy oranının %40’a, ayda bir Anıtkabir ziyaret ediliyorsa oyların %30’a düştüğünü tahmin edebilirsiniz.

Eğer ekranlardan, gazetelerden, sosyal medyadan, böyle bir bombardıman şeklinde yalan haberler, iftiralar geliyorsa, o günün sıradan bir gün olduğunu düşünerek, es geçebilir, gönül rahatlığı içinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında
Müzisyen, yazar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.