Bekçilere Sıvazlama Yetkisinden Sonra Berberlerin Dayama Hakkı da Yasal Güvence Altına Alınıyor

Çarşı ve mahalle bekçileri için hazırlanan yeni yasa teklifiyle bekçilere sıvazlama hakkı verilmesi üzerine berberler de yıllardır her yasama döneminde söz verilmesine karşın bir türlü sonuçlandırılamayan haklarını gündeme getirdiler. Berberlerin taleplerini değerlendiren Anayasa komisyonu, sorunu çözmek üzere bir teklif hazırlanacağını ve berberlerin haklı taleplerinin anayasa ile güvence altına alınacağını açıkladı.

“Vatandaşımızı da Berberimizi de Mağdur Etmeyecek Bir Orta Yol Bulacağız”

Konuyla ilgili Kaparoz’a açıklamalarda bulunan bir yetkili “Bakın bu konu ilk kez Sayın Turgut Özal döneminde, yani bundan yaklaşık otuz beş yıl önce gündeme gelmişti. O dönemde Sayın Özal konunun araştırılıp bir yasal düzenlemeyle sonuçlandırılması için talimat vermiş ancak farklı gündem maddeleri nedeniyle berberlerimizin bu haklı talebi bir türlü yasa haline gelememişti. Burada elbette vatandaşlarımızın da bazı endişeleri var, biz bunlara da hak veriyoruz ancak berber esnafını da yıllardır oyaladık, artık sabırları tükendi. Biraz anlayışla, biraz hoşgörüyle bu konuyu çözüme ulaştırabileceğimizi düşünüyoruz. Yani günlük yaşam içinde farklı bir davranış, değişik bir yaklaşım gibi ele alınması lazım. Tabii bu hakkı verirken sınırlarının çizilmesi de çok önemli. Dayama hakkı nerede başlar, nerede biter, nerelere kadar uzanır, ne kadar sürer bunların hepsi belirlenecek. Yani dükkâna bir müşteri geldi diye onu da pişman etmeyeceğiz. Vatandaşımızı da berberimizi de mağdur etmeyecek bir orta yol bulacağız” dedi.

“Eğer İtiraz Eden Müşteri Olursa Bekçilerden Yardım İstenecek”

Açıklamalarını sürdüren yetkili “Tabii kaş yaparken göz çıkarmak da istemiyoruz. Bizim berberlerimizden ricamız, bu meseleyi belli bir anlayış ve yasal çerçeve içinde yürütmeleri. Berberlerimizin müşterileriyle bir tartışma ortamına girmelerini kesinlikle istemiyoruz. Zaten her dükkânda ilgili yasanın bir kitapçık halinde bulundurulmasını sağlayacağız. İtiraz eden müşterilere bu yasa gösterilecek. Eğer müşteri itiraza devam ederse mahalle bekçilerinden yardım istenecek. Bekçilerimiz vatandaşı sıvazlarken berberlerimiz de dayayacak” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.