MEB: “Öğrencilerimiz Okuduğunu Anlayamadığından, Nasıl Olsa Bu Haberi de Anlamayacaklar”

PISA 2018 sonuçlarına göre matematik dalında Birleşik Arap Krallığı, Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ, Trinidad ve Tobago ile aynı düzeyde bulunan Türk öğrencileri okumada ise Meksika’yla birlikte en son sırada yer alıyor. Uzmanların ‘Öğrenciler okuduğunu anlayamıyor’ olarak tarif ettiği bu düzey için MEB’den yanıt geldi.

“Maalesef Yavrularımız Okuduklarından Hiçbir Şey Anlayamıyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı “Her şeyden önce moralimizi sağlam tutmamız lazım. Hemen karamsarlığa kapılırsak bundan zararlı çıkarız. Olaya iyi tarafından bakalım, bir kere öğrencilerimiz okuduğunu anlayamadığı için bu haberi okusalar da anlamayacaklar. Yani öyle korkacak, aman öğrencilerimiz aşağılık kompleksine girecekler diye bir durum yok. Biz bu sabah üç öğrencimize bu haberi gösterdik. Öyle sırıtarak okudular. Ne anladınız diye sordum, öyle trene bakar gibi baktılar. ‘Yahu hiç mi bir şey anlamadınız?’ dedim, bir tanesi ‘Meksika ile Türkiye finale kalmış’ dedi. Bakın bunu anlamış yavrumuz. Veliler de öğrencilerimizden faklı değil, okuma yazmaları var tabii ancak okuduklarını anlama noktasında istenen düzeyde değiller. O açıdan paniğe kapılmamızı gerektiren bir durum yok. Eğer bir gün buradan olumu sonuçlar alırsak o zaman öğrenciler zaten okuduğunu anlıyor duruma gelmiş olacağından zaten sorun kalmayacak. Eski haberleri de okurlarsa o zaman foyamız meydana çıkabilir ama o zamana kadar kim öle, kim kala” dedi.

“Velilerimiz Her Şeyi Devletten Beklemesinler, Onlar da Ellerinden Geldiği Kadarıyla Eğitim Sistemini Kurcalasınlar”

Açıklamalarını sürdüren bakan “Biz millet olarak matematiğe, okumaya, yazmaya değil de futbola, telefona, böyle raconlu işlere meraklıyız. Marka konusuna önem veriyoruz. Tabii şunu da söylemek lazım, futbola önem veriyoruz da futbolda başarılı mıyız, markaya önem veriyoruz ama dünyada herkesin bildiği bir markamız var mı? Şahsen ben son durumları bilmiyorum, zaten benim sorumluluk alanıma da girmiyor. Yani ben yirmi saate yakın çalışarak ancak milli eğitim sistemini kurcalayabiliyorum. Mutlaka spor bakanımız da gerekli olan ne varsa yapıp futbolda bizi layık olduğumuz yere getirecektir. Benim vatandaşlara uyarım, her şeyi de devletten beklemesinler. Yani bu sistemi tek başına biz ne kadar kurcalayabiliriz. Onlar da kendi ellerinden geldiği kadarıyla eğitim sistemini, spor sistemini böyle yap boz oyunu oynar gibi kurcalasınlar. Uzmanlar bu tür oyunların çocuklar açısından yararlı olduğunu belirtiyorlar.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.