Seçimde İhale Sistemi: En Yüksek ve En Düşük Oyu Alanlar İlk Turda Elenecek

AKP’nin dün gerçekleşen MYK Toplantısı’nda, Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde değişiklik yapılması ele alındı. Şu anda seçilmek için yüzde 50’den fazla oy alma şartını kaldıracak değişiklik ihale sistemi baz alınarak hazırlandı.

“Amaç Aşırı Uçları Eleyip, Makul Olanı Seçmek”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir yetkili “Cumhurbaşkanlığı seçiminde bildiğiniz gibi iki turlu bir sistem var. 50+1 alınması durumunda ilk turda, değilse ikinci turda cumhurbaşkanı seçiliyor. Bizim yapacağımız değişiklikten sonra çok farklı bir sistem gelmiş olacak. Bu sistemi hazırlarken ihale sisteminden yararlandık. Orada bildiğiniz gibi belli durumlara en düşük ve en yüksek teklifler ihale dışı bırakılır. Bu uygulama makul olanı bulmak üzerine kurgulanmıştır. Yani 10 liralık işe 25 lira verenin de 5 lira verenin de başka bir niyeti var demektir. İşi yapacak olanlar ortalarda gezinir. Bizim yeni sistemde de en yüksek ve en düşük oyu alanlar elenecek. Bu şekilde aşırı uçları törpülemiş olacağız. Kalanlarla da pazarlık yapılacak. YSK, kalan partilerle yapacağı pazarlık sonucunda hangi partiyi en uygun görürse onunla yola devam edecek.

“İhale Sistemi Olmazsa Noter Huzurunda Kura da Çekebiliriz, Noterimiz Hazır”

Açıklamalarını sürdüren yetkili “Aslında biz survivor gibi bir şey düşünmüştük ancak sonradan vazgeçtik. İhale sistemi, detaylarını daha iyi bildiğiniz bir sistem ama bu da değişebilir. Artık farklı şeyler peşindeyiz. Ustalık döneminin özelliği bu. Eski sistemler yerine hiç alışılmadık farklı uygulamalarla geleceğiz. Bakın kura bile çekebiliriz. Noter huzurunda tabii. Noterimiz hazır. Kartal İmam Hatip’ten Berat Bey’in sınıf arkadaşı. Çok güvenilir bir kişi. Ek çok ülkede seçim tecrübesi var. Hatta seçim yapmadan doğrudan noterimizin atadığı cumhurbaşkanları var. Kendisi de projeye olumlu bakıyor. Biz en uygun sistemi bulduk diyene kadar kimse inanmasın. Henüz arayış halindeyiz.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.