Fener Rum Patrikhanesi, Kız Kuran Kursuna Dönüştürülüyor

Danıştay, 24 Temmuz 2020’den itibaren Fener Rum Patrikhanesi’nin Balat Yatılı Kız Kuran Kursu adıyla faaliyetlerini sürdürmesi yönünde karar verdi. Karar dünyada büyük tepki oluştururken Türkiye’deki çeşitli partiler ve milletvekillerinden de tepkiler geldi. Kararın insan haklarına aykırı olduğu yönünde açıklama yapan milletvekili Garo Paylan henüz açıklamasını tamamlamadan Danıştay kararıyla müslüman yapıldı ve adı da Nuri Ceylan olarak değiştirildi. Polisler, milletvekili Ceylan’a yeni adını tebliğ ettikten sonra kendisine İslam’ın şartları, namazın önemi ve orucu nelerin bozduğu konusunda detaylı bilgi verdiler.

“Vatandaşlar Evlerine Yakın Kız Kuran Kursu Bulamadıklarından Şikâyet Etmişler”

Konuya ilgili açıklamalarda bulunan bir yetkili “Balat tarafında oturan bazı vatandaşlarımız çocuklarını gönderecekleri bir Kız Kuran Kursu olmadığı, bu nedenle çocukların eksik eğitim aldığı şeklinde başvuru yapmışlar. Konu tabii insan haklarının ihlali olarak Danıştay’a kadar gitmiş. Biz bölgedeki uygun binaları inceledik, Danıştay’a bildirdik. Onlar da sağ olsunlar böyle bir karar vermişler. Tabii sonuçta yargının verdiği bir karar, bizimle hiç ilgisi yok. Bakın tekrar ediyorum, bu olayın bizimle bir ilgisi yok. Bana sorsalar ben ‘Otel yapın’ derdim. Yer olarak on numara, binanın biraz tadilata ihtiyacı var ama yapılmayacak şeyler değil bunlar. İlk sezonda tadilat parasını çıkartır, ikinci sezonda kâra geçer. Ama Danıştay tabii farklı bir karar vermiş, biz buna saygı göstermek durumundayız. Belki ileride onlar da otel olsun derler, o zaman biz bu karara da uyarız. Bugün onlar bize, yarın biz onlara. Bu işler böyledir.” dedi.

“Vatandaşlar Karardan Memnun”

Açıklamalarını sürdüren yetkili “Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın memnuniyeti. Dün davacı arkadaşları bizzat kendim aradım. ‘Hayırlı olsun, kızlarınızı yazdırın hemen okula’ dedim ancak kızları yokmuş henüz. ‘İleride kızımız olursa Kuran Kursumuz hazır olsun’ diyerek bir hazırlık olarak bu başvuruyu yapmışlar. Hatta başvuranlardan birisi evi bile değil. Yani yakın zaman içinde kimsenin de bu arkadaşla evleneceğini sanmıyorum. İşsiz güçsüz birisi. Biz gene de görevimizi yaptık, hayırlı olsun dedik. Onlar da memnuniyetlerini belirttiler. Danıştay’a selam gönderdiler. Biz de ‘Aleykümselam, onların da selamı var’ dedik tabii.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.