Dolar Rezervi Tükenen Merkez Bankası Piyasaya Hıyarla Müdahale Ediyor

Merkez Bankasının sabah erken saatlerde piyasaya hıyar vermeye başlaması finans çevrelerinde kısa süreli tedirginliğe neden oldu. Piyasaların açılmasıyla birlikte piyasaya bol miktarda Çengelköy hıyarı süren Merkez Bankası, ‘Dolar rezervleri tükendi’ şeklindeki kuşkuları artırınca TL değer kaybetmeye başladı ancak ilerleyen saatlerde dolar taleplerini hıyarla yanıtlamaya çalışan Merkez Bankası’nın çabası piyasalardan da takdir toplayarak süreci tersine çevirdi ve TL yeniden toparlanma sürecine girdi.

“Ben Eski Kabzımalım, Merkez Bankası Piyasaya Birinci Kalite Mal Verdi”

Kaparoz konuyu finans uzmanlarına, gazetecilere ve iş insanlarına sordu.

Hamdi Gülbür (A Haber Ekonomi Uzmanı): “Bakın ben de eski kabzımalım, hıyardan anlarım. Banka birinci kalite mal verdi piyasaya. İster salataya doğra ister çıtır çıtır ye. Bu mala laf eden kişi ya maldan anlamıyordur ya da vatan hainidir. Merkez Bankası en doğrusunu yaptı.”

Sami Çanak (MÜSİAD Üyesi): “Bakın paranın devri artık geçiyor. Sonuçta para dediğin şey değersiz bir kâğıt parçası. Bin dolarla çölde tek başına kalsan üç gün yaşayamazsın ancak bin hıyarla uzun süre yaşarsın. Bir gün cacık yaparsın, ertesi gün salata. Bir şekilde hayatta kalırsın.”

Vahap Mundar (Hürriyet Yazarı): “Bu hareketin zamanlaması gerçekten çok ilginç oldu. Belki de bir dönem kapanıyor, yeni bir dönem açılıyor. Bu hareketi diğer Merkez Bankalarının da izlediğini düşünün. Çok farklı bir tablo çıkıyor önümüze. Hem dünyada hem de ülkemizde gerçekten çok enteresan şeyler oluyor. Dolar artıyor, ekonomi yavaşlıyor, benim maaşım yatıyor. Bugün içinde yaşadığımız için belki farkında değiliz ama çok farklı zamanlardan geçiyoruz. Bu günlerin değerini belki de çocuklarımız anlayacak.”

MB Başkanı: “Savaşta Cephane Bitince Süngü, O da Biterse Taşla, Sopayla Savaşan Bir Milletiz”

Gelişmelerle ilgili Kaparoz’un sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı “Yeni bir döneme giriyoruz. Biz savaşta cephane bitince süngü, o da biterse taşla, sopayla savaşan bir milletiz. Dolayısıyla şu anki uygulamamız aslında ecdadımızın uygulamalarına benzer, milli bir uygulama. Biz konuya sadece hıyar olarak bakılmasını da istemiyoruz. Yarın hıyar da biter başka bir şeyle gündeme geliriz. Sonuçta bunlar mevsimlik sebzeler. Zaten uzmanlarımız da her şeyi mevsiminde tüketin diyor. Şu an hıyar mevsimi biz ona yoğunlaştık ancak kış vakti bu lahana olur, kereviz olur pırasa olur. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Tabii sabah hıyarımızı gören aktörler ki biz onlara piyasanın oyuncuları diyoruz biraz şaşırdılar. Bu normal, herkesin alışması zaman alacak. Bakın az önce bir toplantıda ikinci çapayı yaptık, yeni mahsul haftya hazır diye bir açıklamam oldu. Gazeteciler ‘kur çıpası’ olarak yazmışlar. Yahu bizim ne işimiz olur artık kurla çıpayla, biz artık çapa konuşacağız, gübre konuşacağız.” dedi.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.