Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Yavaş…

Kılıçdaroğlu İmamoğlu Yavaş

İktidardaki koalisyonun yeni bir seçimde kaybedeceği anlaşılmaya başlayınca cumhurbaşkanlığı için farklı adaylar gündeme geldi. Önümüzdeki dönem için üç aday var gündemde, üçü de CHP’li. Ve işin en ilginç yanı üç aday da anketlerde Erdoğan’ı geçiyor.

Ben izninizle bu güzide adayları kıyaslamak istiyorum.

1- Adaylar Erkek

Gazete röportajlarını, elime gelen belgeleri ve bağımsız kurumların değerlendirmelerini inceledikten sonra üç aday için de şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki adayların üçü de sapına kadar erkek. Bu konuda hepimizin içi rahat olsun.

Şimdi bu cinsiyet konusunu biraz detaylandırmak istiyorum. Çevremizde erkek gibi görünen ancak icraatlarına baktığımızda farklı bir yönelim gösteren pek çok insan var. Bizim adaylar öyle değil. Kendi de erkek, ekibi de erkek, zihniyeti de erkek.

Kılıçdaroğlu ile başlayalım. Kendisi erkek olduğu için erkeklerle çalışmayı seven bir yönetici ki bu da gayet anlaşılır bir durum. Aşağıdaki listede CHP’nin İl Genel Başkanları var:
https://chp.org.tr/parti-yonetimi/il-baskanlari

Bu listede 80 erkek, 4 de kadın var. Kadınların oransal durumu % 5. Bakın daha da detaya iniyorum, İl Genel Başkanları içinde 9 adet Mehmet var. Sırf Mehmet’ler kadınları ikiye katlıyor. Yani bunu bir yarış gibi düşünürsek bu yarışta Hasan’a Hüseyin’e gerek yok. Mehmet’ler tek başına tüm kadınlara yetiyor.

Gelelim Mansur Başkan’a. Aşağıdaki bağlantıdan Mansur Başkanın ekibine tek tek bakmak gerekiyor ama korkmadan açabilirsiniz, çünkü hep erkek çıkıyor:
https://www.ankara.bel.tr/kurumsal/teskilat-semasi

Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları ve Daire Başkanları olmak üzere yaklaşık 50 kişilik bir yönetim kadrosu var. İçlerinde yalnızca bir kadın var: Melek Günden Çınar. Gerisi normal, erkek yani. Mansur Başkanımız kadın konusunda %2 ile en iyi performansı gösteriyor. Eğer Melek Hanım’ı da belediyeden mezun ederse kendisi fenafillaha ulaşan ilk başkan olacak.

Mansur Başkan bu konuda taviz vermeyen bir yönetici. Mesela Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı bile erkek. Ama aileden ve kadından anlayan bir erkek olduğuna eminim ben başkanın. Kendisi TÜGVA ve AKP örgütlerinin de gözdesi olan on numara bir kardeşimiz. Kadir Mısıroğlu’ndan, Necmettin Erbakan’a kadar övgüler düzüp Kemalist ve laik kadrolar yüzünden Ayasofya’nın müze haline getirildiğini anlatan muhteşem yazısını bir okuyun lütfen: https://www.tyb.org.tr/serkan-yorgancilar-yazdi-ayasofyanin-ibadete-acilmasi-diplomatik-bir-zarurettir-1446h.htm

Evet, hepinizin Ekrem Başkanı beklediğinizi biliyorum. Seçim öncesi kadınları yönetime getireceğini söyleyen Ekrem Başkan’ın belediye şirketlerindeki yöneticilerine şu bağlantıdan bakabilirsiniz:
https://www.ibb.istanbul/icerik/Belediye%20%C5%9Eirketler

28 şirkette 3 kadın genel müdür var. Bu oran diğer birimlerde de üç aşağı beş yukarı aynı olsa Ekrem Başkan’ın kadın oranı %10,7 ediyor. İBB’de zabıta, park denetçisi, sürücü olarak istihdam edilen ve bol bol reklamlarda kullanılan kadınlara yönetim şemasında yer vermemiş başkanımız.

Özet olarak, Atatürkçülükte birbiriyle yarışan başkanlarımız kadın konusunda AKP’den birazcık geride kalmışlar. Ama olur o kadar da canım. Bunlar hayati meseleler değil. Şimdi sıralamaya geçelim:

  1. Mansur Başkan: %2
  2. Kemal Abi: %5
  3. Ekrem Başkan: %10

2- Adaylar Sağcı

Adaylar CHP’den çıkıyor, bunlar komünisttir, dinsizdir diye sakın korkmayın. Ben üçünü de inceledim hepsi de sapına kadar sağcı, on numara milliyetçi insanlar. Zaten aralarında ben solcuyum diyeni de yok. Ben dindarım, ben milliyetçiyim, ben muhafazakârım diyeni var ama ben solcuyum diyeni yok. Herhangi birini en baştaki sağ partinin başına koy itiraz eden çıkmaz.

Kemal Abi’nin en büyük başarısı ülkede sağcılar iktidardayken kendisinin muhalefeti de sağcılaştırması oldu. Oysa dünyada tersi olur. Şu an sayesinde iktidarı da muhalefeti de sağcı olan bir siyasi yelpazeye sahibiz. Sağcılara karşı sağcı aday çıkarma fikrinin patenti de kendisine aittir. Meclis’te sağcılarla bir olup solcuların dokunulmazlıklarını kaldırarak hapse girmelerine büyük katkı sağladığı için gönüllere taht kurmuştur. Bugün yağmalandığını, içinin boşaltıldığını, yok edildiğini söylediği her devlet kurumunda ana muhalefet partisinin lideri olarak kendi sorumluluğu vardır. Savunması gereken mevzileri birer birer terk etmiş çok önemli bir komutandır kendisi. Kendisine solcu derler diye üniversitelerle, sendikalarla ve diğer sol partilerle mesafeyi korur. Devrimcilerle konuşurken mutlaka maskesini takar.

Ekrem Başkan’a gelince İstanbul’da belediye el değiştirdi ve belediyeden yandaşlara para aktarma devri kapandı ama planlara, projelere bakarsan çok da değişen bir şey olmadı. AKP’lilerden daha iyi bir AKP belediyeciliği var Ankara ve İstanbul’da. Metro son gaz, altyapı çalışmaları on numara. Fatura ödemekten, ramazan paketlerine kadar sadaka kültürü eskisinden de iyi durumda. Ama örneğin bir belediye işletmesinde bira içemiyorsunuz hâlâ.

Geçen yıl karar alma süreçlerine halkı ortak ediyoruz diye İBB projelerini sıralamış, ben de bir heyecan girip sanal bütçemi projeler arasında bölüştürmüştüm. Projeler için sağcı belediye projeleri bile denmez, AKP projeleri. Falan yere kütüphane projesi (Bina), falanca spor merkezi projesi (Bina), filanca yaşlı evi projesi (Bina). Yani bunlar da kötü değil elbette, oyumu üleştirdim bu projeler arasında ama ben farklı şeyler beklemiştim. Hiçbiri ama hiçbiri heyecanlandırmadı beni. Yapsana Aydos’a çadırlarıyla binlerce kişinin geleceği bir rock festivali. Bağdat Caddesi’ni yayalaştırsana. Gezi amaçlı göstermelik yollar değil ulaşım amacıyla kullanılabilecek şekilde, güvenli bisiklet yolları yapsana. Yoksul çocukların yer aldığı bir senfoni orkestrası kursana. Belediyede yaptıkları hizmet karşılığında öğrencilerin ulaşım kartlarına para yükleyen bir sistem tasarlasana. Öğrenciler isterse yaşlılara destek versin, ister parklarda çalışsın ama sadaka almasın, çalışıp karşılığını alsın. Kadıköy’ü, Taksim’i gezilebilir hale getirecek, meydanlarda amatör grupların konser verebilecekleri insanların ellerinde içkileriyle onları dinleyebilecekleri açık hava organizasyonları yapsana. Kanolarla, sandallarla denizi açsana insanlara. On dakika daha düşünsem on madde daha bulurdum ama içinde beton dökme işi olmayan projeleri kimse istemez. Müteahhit Ekrem Başkan da bu konuda bizden iyisini bilir tabii ki.

Yeni yönetim döneminde iki kez İBB Beyaz Masa’yı aradım. Birinde plaka, hat numarası, konum ve saat vererek bir otobüs sürücüsünü şikâyet ettim. Plaka ve hat numarası olmasına karşın bulamadılar. Araç No lazımmış. Yani adamlar şu hattaki, şu plakalı belediye otobüsünü şu saatte kim kullanıyor farkında değiller. Bir keresinde Maltepe Parkı’nda yaz sıcağında on beş dakikadır park halinde çalışan bir zabıta aracını ispiyonladım. Dedim herifçioğlu arabayı parka çekmiş ama klima çalışsın diye park yerinde aracı çalıştırıyor. Karşı taraf anlamadı. Yani klima çalışsın diye yapıyor, ne var bunda gibilerinden bir konuşma oldu. Benzin israfı, iklim değişikliği, halkın parası, bunlara aldıran kimse yok. Sonra da Beyaz Masa’yı aramayı bıraktım zaten artık şikâyet falan etmiyorum.

Mansur Yavaş bildiğiniz gibi yıllarca MHP’de siyaset yapmış bana göre gayet düzgün bir sağcı. Yani benim gördüklerim içinde en iyi sağcı budur diyebilirim. Ama sonuç olarak kendisi bir milliyetçi. MHP kendisini aday göstermeyince CHP’ye geçiyor. Onun sağcı olduğunu göstermek için kanıt aramaya gerek yok sanırım.

Hangisi en sağcı sıralamamız:

  1. Mansur Başkan
  2. Ekrem Başkan
  3. Kemal Abi

3- Adaylar 50 Yaş Üstü

Tabii bunu yazınca Ekrem Başkan’a biraz kıyak yapmış oluyoruz çünkü kendisi 51 yaşında. Yani sınırı henüz geçmiş. Son iki yılda üzerine çok gelindiği için son dönemde biraz hızlı yaşlandı ama yine de en tüysüz aday Ekrem Başkan.

Mansur Başkan 66 yaşında. Sosyal medyada birtakım şeyler denese de eski tip siyasetçi.

Kemal Abi 73 yaşında. Z kuşağıyla arasında yarım asır var.

Yaşa gelince Kemal Abi farkı açıyor. Elbette insanımız şöyle en azından bir seksen, doksan yaş istiyor ama kendisi eğer seçilirse bir sonraki dönem en verimli çağına erişip 80’e yaklaşmış olacak.

Tabii tek problem yaş da değil insan şöyle Faik Öztrak gibi içtenlikten uzak, gülmeyen, eski tip sağ siyasetçi modelinde birini arıyor ama maalesef kendisi aday gösterilmedi.

Yaş konusundaki sıralamamız:

  1. Kemal Abi
  2. Mansur Başkan
  3. Ekrem Başkan

4- Fiyat / Performans

Adaylar arasında fiyat performans açısından en iyi aday Kemal Abi. Memur yaklaşımıyla devlete yük getirmemek için çabalayacaktır ancak bu arada bazı fırsatları kaçırma olasılığı da var. Son dönemde çok fazla girişimci-yönetici gördüğümüz için Kemal Abi halkın özlediği tutumlu yönetici vasfına uygun bir yönetim sergileyebilir.

Ekrem Başkan’ın Karadenizli bir müteahhit olarak devletin sırtına yeni yükler getirme olasılığı var. Çevresinde kümelenmiş beklenti içinde bir ihaleci takım var. Bunlar yeni dönemin beşli çetesi olmak için gün sayıyorlar. Ekrem Başkan ekonomik fırsatları daha iyi yakalayabileceği için Kemal Abi’den avantajlı, müteahhitlik geçmişi ve çevresinde bekleşen yiyicilerden dolayı ise dezavantajlı. Toplam duruma baktığımızda ise Kemal Abi’ye göre biraz daha pahalı bir aday olarak duruyor.

Mansur Başkan adaylar arasında dürüstlük açısından en sağlamı ancak milliyetçi. MHP’lilerin ihale performansını göze aldığımızda Mansur Başkan ile devlete yanaşacak ihaleci-milliyetçi girişimciler ne yazık ki Mansur Başkan’ın fiyat performans oranını düşürüyor. Mansur Başkan hem fırsatları yakalamada tutuk hem de çevresindeki eski MHP’li kadro nedeniyle fiyat performans anlamında en pahalı aday.

Fiyat performans açısından adaylarımız:

  1. Kemal Abi
  2. Ekrem Başkan
  3. Mansur Başkan

Sonuç

Şimdi gelelim sonuca: Şu anki kadrolardan kurtulmak için hangisi aday olursa ben oyumu ona veririm. Ama salak değilim, hayal kurmam. Bilirim ki bu devletin kapısı bana kapalıdır. Dün AKP’nin peşinde gezen müteahhitler yarın Ekrem Başkan’ın koluna girip gene işlerini görürler. Kemal Abileriyle Anıtkabir’e gider, Mansur Başkan’la çaylarını içer sonra da akrabalarını memur olarak işe korlar.

Diyebilirsiniz ki bunlar dürüst. Doğru, şimdilik öyle. Ama bu kadar erkek, bu kadar sağcı, bu kadar sermayecinin olduğu yerden ileride sağlam bir hırsız çıkmazsa benim için sürpriz olur.

Uyarı: Sitede yer alan yazı, haber, görsel ve diğer tüm içerik kurgudur.

Burak Kaya hakkında 153 makale
Müzisyen, yazar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.